Милиони левове потъват в депото за отпадъци край Враца. Няколко фирми, които работят като подизпълнители на мащабния проект, не са получавали парите си от месеци. В същото време от общината във Враца твърдят, че превеждат стриктно парите на основния изпълнител на обекта.

Регионалното депо приема отпадъците на общините Мездра и Роман. През май след солидно забавяне най-после стартира разширението му. Поради сложността си проектът е разделен на две части.

След конкурс изграждането на нова клетка върху площ от 21 декара е възложено на свързаната с Васил Божков столична фирма „Пътностроителна техника" ЕАД, а сепариращата инсталация в съседство - на консорциум, в който основен играч е същото дружество. От своя страна, то възлага работата на други фирми, които пък наемат трети лица за част от строително-монтажните дейности.

В началото проблем с плащанията няма. Впоследствие обаче на подизпълнителите им става все по-трудно да си получат парите.

Сред потърпевшите е врачанската „Химремонтстрой", на която към момента „Пътностроителна техника" дължи над 200 000 лева и която няма как да се разплати с три от наетите от нея фирми.

"На всяко едно писмо за искане на пари те ни пуска нещо заплашително", обясни Венелин Петров, управител на фирма „Химремонтстрой" – Враца.

Ботевградчанинът Мирослав Иванов твърди, че има да взима още около 60 000 лева за изкопните дейности на новото сметище.

"Тук ми е голямото притеснение, защото сумата не е малка, аз по тоя начин не мога да си платя на работниците, да внеса осигуровки. Нали си представяте, че два такива обекта и приключваш с дейността и с фирмата", притеснява се Мирослав Иванов, представител на „Мирком"-Ботевград.

"Ние сме направили от април досега допълнителни дейности за над 150 000 лева. До момента няма нищо актувано, не говорим за разплатено. Фирмите са на ръба, ние почти сме спрели да работим", обясни Венелин Петров.

Управителят на депото разкри, че поради неплащане чувствително се забавят сроковете за изпълнение на сепариращата инсталация. За около седмица строителите там дори отказали да работят.

От общината във Враца съобщиха, че до момента на основния изпълнител са преведени два милиона и четиристотин хиляди лева. Обясняват си финансовите неуредици като предизборни маневри с цел очерняне имиджа на местната власт.

"Според мен изкуствено се политизират тези два важни обекта за града, за което само и единствено гражданите на Враца могат да пострадат. Ние няма как да повлияем за разплащането между фирмите", обясни Ани Василева, и.д. кмет на Враца.

Остава мистерия защо парите не стигат до останалите по веригата.

"Не съм упълномощен да коментирам това, не мога нищо повече да ви кажа", заяви Тодор Тодоров, главен инженер в „Пътностроителна техника".

Междувременно стана ясно, че вместо разплащане, потърпевшите са получили уведомление, че столичната фирма прекратява отношения с тях. Мотиви не се посочват.