Ветеринарните лекари започнаха спешно да поставят ваксини срещу антракс на всички тревопасни животни в село Брестовене, Разградска област и село Стефан Караджово, област Ямбол. От Националната ветеринарно медицинска служба уточняват, че в двете села има съмнение за наличие на заболяването. В село Брестовене са умрели шест овце, но пробата все още се очаква да бъде потвърдена от лабораторията в София.

Мъж от село Стефан Караджово е настанен с диагноза "антракс" в инфекциозното отделение на областната болница на Ямбол. Болният е постъпил за лечение два дни, след като заклал овца в дома си.

Има съмнение за случай на антракс и в Разградско, съобщиха ветеринари от региона. Пет овце в едно стадо са умрели, собственикът на животните и внукът му са проявили симптоми на заболяването.

„Докато не дойде окончателно резултатът от София, не можем да бъдем категорични, че е антракс. Но пък и не можем да чакаме резултатите, защото болестта не чака. Ние трябва да реагираме навреме”, каза д-р Стойчо Колев.

В стадото са умрели пет овце. Стопанинът има рана на ръката, което е сред симптомите на кожната форма на заразата, а 8-годишният му внук също има пъпка с неясен произход.

„Нали чакат изследвания от Шумен, докторите пръскат навсякъде тука. Викат – „няма страшно”, сподели овчарят Мехмед Исмаил.

„Хората все си мислят, че сме заразени. От една седмица съм вкъщи, притеснявам се за децата си”, заяви Халиме Алиева, майка на Йозджан.

Превантивно здравната инспекция е разпоредила 6-членното семейство и овчарят, който е пасял овцете, да преминат на профилактика с пеницилин.

Съмнителният случай се появява в месеца, в който изтича действието на миналогодишните имунизации. Ветеринарите обясняват, че по разпореждане на земеделското министерство, са спрели ваксинациите срещу антракс в населените места, където не е имало заболяване от повече от 30 години.

„Ние сме гранична държава за Изтока и Запада и ако направим пропуски в тия опасни заболявания, никой не може да спре и нас да защити и европейците. Затова право на компромиси няма спрямо тия заболявания. Нека да не правят икономии от тия ваксинации. От друго да търсят икономии, но със здравето и живота на хората и животните никой няма право да прави компромиси”, категоричен е д-р Колев.

В лаборатория в Шумен, където първо са изследвани пробите, не са успели да диагностицират заболяването, очакват се резултатите от експертиза в София.

Един от последните случаи на антракс е установен в кравеферма в Силистренското село Добротица преди 2 месеца. През есента на 2006-а, възрастна жена от добричко почина, след като се зарази с антракс.