В четвъртък в клуб Библиотеката е официалната премиера на новия превод на Алън Гинсбърг на "Вой и други стихотворения" и на стихосбирката "Любов и смърт" на поета и преводача Владимир Левчев.

Алън Гинсбърг е роден в семейството на поет и руска еврейка недалеч от Ню Йорк Изключван е няколко пъти от Колумбийския университет заради прогресивните си убеждения. Приятел на Кероак и Боб Дилън. Споделя с тях увлечението си по наркотиците, жените и литературата и става един от основните създатели на бийт поколението.

Неговият свободен стих, който се измерва единствено с ритъма на дишането му, го превръща в един от най-значимите и популярни поети на ХХ век. И макар че този наркоман, хомосексуалист и затворник, лежал дори в психиатрична клиника, никога не получава литературна награда и признание от критиката, неговите стихосбирки и до днес могат да се открият във всяка една книжарница и супермаркет в Америка.

У нас е преведен за първи път в началото на 80-те от Владимир Левчев. Той се среща с него през 1995 г., две години преди смъртта му. "Срещата ми с него беше много симпатична – в неговия апартамент в Ню Йорк. Изключително скромен апартамент за световна знаменитост. Отидох там с едногодишния ми син и жена ми и той веднага ни предложи да останем да спим там – ето ви ключа, аз заминавам довечера. Един много обикновен човек, много отворен, симпатичен, естествен", разказва Левчев.

Поемата "Вой" се появява през 1956 г., годината, в която в Англия излиза пиесата на Озбърн "Обърни се с гняв назад", поставила началото на друго познато течение – на Сърдитите млади. Тази вълна от талантливи бунтари от двете страни на Океана стават причина за хипи движението, сексуалната революция, обявяват се срещу войната, пропагандирайки мир и повече права за жените, чернокожите, хомосексуалистите и за няколко десетилетия успяват да ги извоюват.

Днес Гинсбърг е вдъхновение за поети, художници, музиканти и всички останали, които имат свободата да следват собствения си ритъм, независимо колко различен е той от ритъма, в който ги карат да маршируват.