Всяка нация има своите коледни традиции, които неизменно са "гарнирани" с много различни и поне на вид вкусни традиционни ястия. В България например, след 40-дневни пости и лозови сърмички на Бъдни вечер, по-голямата част от сънародниците ни наблягат на месата и сладкишите.

Какво обаче се трупа по белите празнични покривки на празнуващите по различните краища на света?

Белгия

Едно от традиционните ястия, които неизменно присъстват на една белгийска празнична трапеза, е т.нар. "хляб на Исус" (Cougnou). Това ястие е характерно не само за Белгия, а и за Холандия, Люксембург и някои части на Северна Франция и Западна Германия.

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_5510.jpgСнимка: wikipedia.org

"Хлябът на Исус" е нещо като нашия козунак - сладък хляб, оформен като бебето Исус. Направен е от брашно, яйца, мляко, мая, стафиди и захар. Обикновено се приготвя за децата на Коледа и на Деня на Св. Мартин и най-често е придружаван от чаша горещ шоколад.

Канада

По много американски филми сме виждали сладки във формата на човечета, които понякога са "облечени" с дрешки от разноцветна глазура.

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_5508.jpgСнимка: wikipedia.org

Тестото, от което са замесени тези човечета, е с мед и джинджифил. Оттук и името джинджифилово тесто, от което освен сладки момченца, момиченца и всякакви животинки, можете да си направите и цяла къща. Също като в "Хензел и Гретел"!

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_5507.jpgСнимка: wikipedia.org

В Канада, обикновено на Коледа, децата "строят" къщи от джинджифилово тесто и ги украсяват с помощта на родителите си.

Дания

Дойде ли декември в Дания започва да мирише на палачинки. Но не какви да е палачинки, а на специални датски сладкиши, които освен всичко изискват и специален тиган.

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_5504.jpgСнимка: wikipedia.org

В родината си името е aebleskiver (еблескивер), което означава ябълкови резени. Донякъде датските палачинки приличат на кръстоска между палачинки и бухти.

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_5503.jpgСнимка: wikipedia.org

Основните продукти за този палачинково-бухтен хибрид са бяло брашно, масло, мляко, яйца, захар и щипка сол. В Дания очевидно са открили, че в студените декемврийски дни тези симпатични сладкиши вървят идеално с чаша греяно червено вино с подправки и захар (Glögg).

Франция

Оказва се, че популярните с изтънчения си вкус французи ядат не друго, а гъши или патешки черен дроб на Коледа. Разбира се не става въпрос за обикновен черен дроб, а за деликатесът Fois gras (фуа гра), който се приготвя от черен дроб на гъска или патица, които са били специално угоявани.

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_5506.jpgСнимка: wikipedia.org

Грубо казано, французите тъпчат насилствено пернатите животни, след което безскрупулно ги готвят. Бон апети!

Във френската провинция Прованс пък съществува коледната традиция да се приготвя не един, а цели 13 десерта, които представляват Исус Христос и дванадесетте апостоли. Десертите се приготвят на Бъдни вечер и остават на празничната трапеза три дни. Традиционно в 13-те десерта влизат орехи, сладкиш от дюли, бадеми, стафиди, бисквити, специалните френски бонбони calissons, бяла и черна нуга, ябълки, круши, портокали, тиква и традиционен за провинцията хляб.

Германия

От няколко години и на българския пазар навлязоха традиционните немски сладкиши "Щолен".

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_5511.jpgСнимка: wikipedia.org

Щолените са плодови сладкиши със захаросани плодове, стафиди, орехи и бадеми и подправки като кардамон и канела, поръсен с пудра захар.

Португалия

Едно от най-характерните коледни ястия в Португалия е сладкишът Боло Рей (Bolo Rei), което буквално се превежда "Кралски кейк".

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_5505.jpgСнимка: wikipedia.org

Консумира се обикновено около Коледа, от 25 декември до т.нар. "Ден на Кралете" на 6 януари. Самият кейк е замислен да символизира корона и е кръгъл с голяма дупка в центъра, покрит със захаросани и изсушени плодове.

Венецуела

Адйака (hallaca) е традиционно ястие, което обикновено включва смес от телешко, свинско и пилешко месо заедно със стафиди и маслини.

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_5509.jpgСнимка: wikipedia.org

Всичко това се обвива в царевично тесто и след това в бананови листа, след което се вари или задушава.

След тази кулинарна обиколка на света коремите на някои от вас може би вече се обаждат. Дори и да не сте си харесали нито едно от ястията, които представихме, все пак винаги можете да заложите на българското. И което е по-важно: винаги можете да пренебрегнете приготвянето на празнични деликатеси и спецални ястия, но в никакъв случай не пренебрегвайте най-близките си хора.

Екипът на btv.bg ви казва "Добър апетит" и ви желае весели и усмихнати празнични дни!