Легенда на съвременната литература, съвременният Толстой – това са част от определенията, които неизменно съпътстват името на израелския писател Амос Оз.

Авторът на 18 романа и близо 450 есета е на посещение в България, заедо със съпругата си, за да представи най-новата си книга, която вече е преведена на български език.

Книгата "Животът и смъртта в рими" разказва за герой, който си измисля всички хора, с които се среща. Седи си в един ресторант, поръчва си омлет и кафе, поглежда към сервитьорката и започва да си представя какъв е нейния живот. С течение на времето той става толкова убеден в това, което си е измислил, че започва да вярва, че това е реалния живот. Продължава да си измисля живота на всички, които среща една вечер за 7 часа. До някаква степен героят измисля себе си.

"Когато чета роман на друг автор, аз с чувствам сякаш съм поканен в дома на други хора. Канят ме понякога в дневната, понякога в спалнята. Това е най-големият дар, който един роман може да даде. Да посетим най-интимните пространства на хора, които не познаваме. Книгите ми са един вид покана към читателите да посетят спалните на моите герои”, обясни именитият писател по време на гостуването си на Ани Цолова в предаването "Тази сутрин".

Въпреки суперлативите, които се сипят по адрес на неговите книги и по негов адрес из целия свят, Амос Оз е успял да запази скромността си и споделя, че за него писането не е самоцел или средство да си осигури популярност. Писането за него е живот. "Когато пиша е все едно да правя любов със съпругата си : мисля само за това, което правя в момента, за нищо друго. Наградите са чудесно нещо, но има нещо странно в тях, защото те награждават за нещо, което ти така или иначе вършиш. Аз така или иначе пиша, аз трябва да пиша, ако вместо награда ме караха да плащам глоба, пак щях да пиша. Все едно някой ми дава награда, че дишам въздух."

Амос Оз ще остане в България три дни, през които има желание да се срещне с колкото е възможно повече хора и да разгледа колкото е възможно повече от София.