Уникални японски танци ще могат да видят зрителите в Казанлък. След софийското представление, това е втората изява на трупата от остров Окинава. Те са у нас по покана на Японското посолство и Театър "Кредо".

В годината на Япония спектакли като "Мурика" ни допускат, макар и за малко, в далечната за нас култура на Изтока. Специфичното танцово и музикално изкуство, пъстрите костюми и непринудеността на японските актьори открехват пред публиката вратите на един непознат свят - светът на остров Окинава.

"Причината, поради която сме тук, е дългогодишното ни познанство с театър "Кредо". Другата голяма причина е честваният 50-годишен юбилей от установяването на дипломатическите отношения между Япония и България", обясни Хисаши Шимоява, продуцент на "АКО - Окинава".

Гостите от страната на изгряващото слънце показват част от древните ритуали на окинавските рибари, търговци, моряци. С помощта на танците, ритъма на барабаните и играта с маските, японските артисти успяха да покажат част от очарованието на Окинава.

"Посланието на спектакъла е да накараме българската публика да почувства истинския пулс на хората, които живеят на остров Окинава. Да усетят техния ритъм на живот, култура, танци и песни", казва режисьорът на спектакъла Мегуми Томита.  

Специално участие в спектакъла взе и двукратният световен вицешампион по карате Томоичиро Нагамине. Той обясни какво е общото между бойните изкуства, музиката и танците.

"Това, което обединява тези три неща е ритъма на Окинава", каза той.

Спектакълът „Мурика" внушава обаче, че Окинава обединява много повече неща. Животът, истината, семейството са най-ценното, което човек притежава, ни казва още той. След като зрителят съпреживее този спектакъл разбира, че това са нашите най-важни ценности. Може би две напълно различни на пръв поглед страни, все пак имат толкова общи неща помежду си.