Психиатри алармират, че у нас има бум на самоубийствата. Броят на хората, които решават да сложат край на живота си, драстично се е увеличил през последните месеци. Една от причините е финансовата криза. Мария е на 40. Преди три години изпада в най-тежката си житейска криза.

Светът й се срива, а изход - не намира

„Беше един некратък процес на размисъл как да продължа и дали мога. Имах период от време,  когато всичко ми се струпа на главата, изведнъж - лошо заболяване, злокачествено, финансова криза, за мен лично вкъщи, семеен проблем - бях напусната от съпруга ми. И аз трябваше да се справя сама с всичко, просто защото нямаше на кого да се доверя. Не издържах, в един момент и си помислих, че светът свършва за мен”, споделя Мария.  

Посяга към хапчетата. Сега е доволна, че не са били достатъчно

„Да ви кажа, че съм си представяла как умирам, не мога да го кажа. В един момент нямах сили и така стана... нямах от кого да търся помощ”, каза жената. Не са малцина тези, на който им е минавала мисълта за край

Жените са по-склонни съм самоубийство

сочат данните. Но, пък опитите на мъжете са по-успешни. Повечето избират да сложат край на живота си с хапчета или самообесване. Един от всеки трима, избрал смъртта, е със здрава психика. Вероятно по-лабилна в дадения момент, обяснява доцент Емил Калудов.  Психиатърът всекидневно разговаря с тези хора. И им посочва смисъла.

Съветите:

"Може да се намираш в много тежка ситуация и да се вторачиш в нея и тя да остане единственото нещо което те занимава, а може да си кажеш: „Тежко, е, но аз ще намеря опори да се справя с това”... Когато човек намери сили да сподели, колкото и да се срамува, колкото и да мисли, че хората ще го съжаляват, а това е много болезнено, наистина е по-добре да сподели, отколкото да предприема такива мерси спрямо себе си”, каза доц. Емил Калудиев.

Добрата новина е, че напоследък все повече хора, изпаднали в тежки състояния, се обръщат за помощ към психолози, психиатри или психотерапевти.