В разгара на летните жеги все повече змии тормозят варненци. Влечугите се появяват на оживени места и в междублоковите пространства. Това принуди Общината да вземе на работа необичаен експерт - ловец на змии.

Васил Стоянов е само на 22 години. Учи Международни икономически отношения, но истинската му страст са влечугите. Твърди, че те не са агресивни и най-доброто, което можете да направите, ако видите змия, е да я подминете.

"Най-честите срещи със змия стават сред природата. Хората излизат на излети, разхождат се по планината, попадат на змия и започват да пищят и да я бият с пръчка. Змията започва да се отбранява, ухапва човека и той си казва "О, тя ме ухапа". Но ако човек премине покрай нея, без да и причинява нищо, тя няма да тръгне да го гони."

Васил е на мнение, че страхът, който хората изпитват при среща с влечугите е разбираем, но и много пресилен: "Филмите са насадили една митология в съзнанието на народа, че гигантски анаконди преследват хората и ги ядат".

В България има 17 вида змии, но само два от тях са отровни. Това са усойницата и пепелянката. Те се отличават по своята украска и по белезите, които оставят при ухапване.

"Ако е неотровна змията има множество малки убождания, като от иглички. Това са зъбите, с които неотровната змия се опитва да задържи плячката за да се увие около нея. А отровната змия има два зъба с които инжектира отрова и белезите са само два".

Експертът обяснява, че при ухапване от отровна змия болката не е толкова силна, но мястото отича и човек получава алергичен шок. Тогава незабавно трябва да потърсите лекарска помощ. Ако ви ухапе смок обаче, е достатъчно да промиете раната с йод или риванол.