Според народните вярвания днес е най-горещият ден в годината. 17 юли е последният ден от т.нар. "горещници". За обичаите, свързани с горещниците, разказва Кристина Владимирова.

Огънят е едновременно благодатна и опасна природна стихия. Затова е важно да бъде умилостивен. Древните българи са му показвали своята почит в продължение на три дни, известни като "горещници". И до днес някои от обичаите са живи.

Не е случайно, че полето днес е пусто

По време на горещниците не се работи на нивата, не се жъне и не се копае. Домакините не трябва да вършат никаква домакинска работа. Ако някой пристъпи тази повеля, градушки и поройни дъждове, ще унищожат реколтата му.

Етнологът д-р Светла Ракшева обяснява, че за народ, чието оцеляване е зависело изцяло от земята, която обработва, страхът от природните стихии е най-силен. Затова е толкова важно да се празнуват горещниците.

"Тези празници се тачат, за не изгори мъката, стоката и къщата на човека. Мъката - това е храната, житото, снопите", обясни етнологът д-р Светла Ракшиева. С горещниците се отбелязвало и друго важно събитие -

това било началото на "сватбения сезон"

"В известен смисъл това е свързано с огъня на любовта - в този ден на много места в България се заклаждат седенки, тоест събират се момите, които са в женитбена възраст. Вечерта заклаждат огън, за да горят ергените по тях", допълни д-р Ракшиева. Култът към огъня е бил толкова силен, че християнската традиция е трябвало да се пригоди към него.

Днес църквата почита Света Марина

У нас тя е известна и като Огнена Марина. "В някои райони на България се вярвало, че света Марина е повелителка на змиите - затова жените не решели косите си, за да не се провлекат змиите", разказва етнологът.

Според народните вярвания колкото горещо е днес, толкова люта ще бъде и зимата. Така че каква зима ни очаква - сами може да съдите.