"Според мен най-висока е вероятността в неделя полагащите се на България 17 евромандата да се разпределят между 4 партии. Тези партии са ГЕРБ, БСП, ДПС и АТАКА", коментира предстоящите избори за евродепутати социологът Юрий Асланов.

Асланов добави още, че се очертава "равен мач" между ГЕРБ И БСП. Възможно е да се стигне и до сходната ситуация от 2007, където до последно не беше известно кой ще бъде победител.

Интересът към тези избори обаче ще бъде далеч по-слаб в сравнение с парламентарните избори на 5 юли, смята той. Големите партии гледат на този неделен избор по-скоро като на загрявка и заемане на позиции за по-важния избор, добави Асланов.

"Евроизборите ще бъдат решаващи за по-малките партии, които заявяват различни амбиции, за да се докажат. И от тук хората ще се убеждават в по-голяма или по-малка степен дали да ги подкрепят. Съществено препятствие пред по-малките партии остава прагът за участие в разпределението на евромандатите от 6%", коментира още социологът.

На въпроса "Каква изборна активност очаквате?" Асланов отговори: "Според мен ще бъде малко по-висока от колкото през 2007 г. Тогава активността беше по-малко от 28% сега очаквам от 30 до 31%." Той уточни, че не бива да се очаква и прекомерно висока активност и за парламентарните избори. За сравнение през 2005 г. на парламентарните избори са гласували 3,6 млн. души, които са 50% от всички избиратели.

Причините за ниската избирателна активност според социолога са много, но като цяло е спадащият интерес и доверие на хората към политиката и партиите: "В някаква степен тази пропаст остава незапълнена и в този смисъл има определели групи хора, за които няма никакви различия между партиите и на практика идеите, които им се предлагат не предполагат избор. Разбира се, има и голяма група от хора, които не се интересуват от политика, защото са взели съдбата си в ръце и държавата не им пречи".

Ето какво коментира още той:

По отношение на ДПС, партията има традиционен скрит електорат, който ние социолозите научаваме в какъв обем е в деня на изборите и винаги резултата на ДПС е винаги над нашите прогнозирани числа.

Откроиха се и две силни мажоритарни кампании, които са направили силно впечатление на избирателите. Едната е на Меглена Кунева, която в някаква степен е повлияла и за подкрепата към НДСВ.

Втората кампания е на партия ЛИДЕР, която може да бъде изненадата на тези избори и макар в неделя да е много трудно да се предвиди категорично успех при този висок праг със сигурност тази партия ще участва в разпределението на мандата в Народното събрание.

През 2007 година ЛИДЕР взе близо 160 000 гласа на местните избори и се класира в местната власт, което говори, че има структури и организация.

При ВМРО парадоксът е, че партията самостоятелно продължава да получава по-високи стойности от колкото коалицията, в която участва.

Още за изборите вж. в Izbori.btv.bg