В седмицата преди 24 май в Пловдив беше представена книга, която претендира да бъде първото по рода си антроположко и етноложко изследване, свързано с майсторите, изработващи народни музикални инструменти.

Книгата е създадена въз основа на теренни проучвания, направени в последните години в районите на Тракия, Странджа, Родопите, Стара планина и Добруджа. Авторката Биляна Попова е млад учен, научен сътрудник в Етнографския музей в Пловдив.

Мнографията "Българските майстори на народни музикални инструменти (Традиция и модерност)" включва три части, посветени съответно на историята на занаята по нашите земи, на майсторите на кръстопътя между традицията и модерността и на личността на майстора: "История на занаята", "Майсторите на народни музикални инструменти – актьори на традицията и част от модерността", и "Личността на майстора".

В последната част отделните фрагменти са посветени на овладяването и "краденето" на занаята, на отношението между майстора и материала, на почти мистичната, демиургична връзка между майстора и неговото творение, на специфичния дарообмен при подаряването на инструмент.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето