От днес работи Национален здравен портал. В него трябва да се съдържат електронни варианти на здравните картони с всички данни на пациентите. За придобивката държавата е похарчила милион и 200 хиляди лева. Към момента обаче новата услуга е достъпна само за малка част от  здравноосигурените.

Министрите на здравеопазването и държавната администрация са сред първите, които имат потребителско име и парола за електронен амбулаторен картон. Сега, ако искат да се възползват от проекта на ведомствата си, ще трябва да си въведат сами данните.

Освен имена, възраст, тегло ще трябва да впишат например и имунизациите, които са им правени през годините. Трябва да оторизират и лекар, който да има достъп до информацията и от своя страна при желание да добавя нова. На този етап няма механизъм, по който медиците да се задължават да работят със здравния портал. За момента в него са се включили само 327 семейни лекари. Това според министър Василев трябва да се промени.

"В противен случай ще имаме една система, която струва 1,2 милиона лева, която лекарите, ако вие не ги задължите да се регистрират и ако те не се регистрират, благодаря много, ама тая система не ни трябва", каза Николай Василев, министър на държавната администрация и административната реформа.

В момента в системата са включени само 23 хиляди държавни служители. Останалите здравноосигурени лица ще имат интернет картони ако бъдат отделени средства в бюджета за следващата година.

"За да внеса малко ведрина, както си му е реда, днеска е голям празник, щото включваме тази нова система, както знаете в Светото писание е писано - в началото бе словото. При нас първо е системата, сега започваме да обясняваме", каза министър Евгений Желев.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето