Петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, получиха копия от декларацията на Ирак за неговата оръжейната програма. Останалите 10 непостоянни членки на Съвета ще получат само цензуриран вариант на документа.

Сирийският посланик в ООН протестира срещу решението за предоставяне на достъп до иракската декларация само на петте страни.

В момента документът се изучава от военни експерти и от петте членки на Съвета за сигурност. Останалите страни непостоянни членки, сред които и България, ще получат непълен вариант след като инспекторите махнат от документа това, което преценят, че представлява секретна информация.

Миналата нощ Съединените щати получиха единствения екземпляр от иракската декларация за оръжейните програми, който беше внесен в ООН. Говорител на Белия дом каза снощи, че копията за останалите постоянни членки на Съвета за сигурност са направени от неговата страна. Колумбия, сегашният председател на Съвета за сигурност, е заявила, че не може да направи необходимите копия в кратък срок, като същевременно гарантира неприкосновеността на документа.

Вашингтон обяви, че няма да се произнасят за иракската декларация, докато внимателно не прегледат този много обемист документ. Вашингтон обаче като цяло изрази скептицизъм за иракските намерения. Генералният секретар на ООН Кофи Анан каза, че няма да прави никакви коментари по документа, предаден от Ирак, докато докладът не бъде напълно анализиран. Той подчерта, че това ще отнеме известно време и призова Вашингтон и съюзниците му към търпение.