България трябва да е готова със заместваща мощност в АЕЦ "Белене" до 2009-та година. Това трябва да стнане, ако при затварянето на глава "Ядрена енергетика" 2006-та година бъде записана като срок за извеждане от експлоатация на блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй". Такива са анализите, представени на българския енергиен форум, организиран по повод очакваното решение на правителството за размразяване на проекта "Белене". На форума експерти изразиха опасения за целите и мандата на партньорската проверка от страна на Европейския съюз за безопасността на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Все още не съм достатъчно убеден че ще има такава проверка, защото тя трябва да бъде предложена от Европейския съюз. Да допуснем, че това стане. Какъв ще е нейният мандат и експертите й по какъв критерий ще проверяват? Ако го правят по инфраструктурен, могат да регистрират инфраструктурна недостатъчност, което мен лично много ме плаши", каза Иван Хиновски - председател на Управителния съвет на Български енергиен форум.

Изчисленията на Българския енергиен форум показват, че при при липсата на строеж на нова заместваща ядрена мощност, ще има дефицит на електроенергия от около 400 гигават часа през 2007-ма година. Този дефицит трябва да бъде компенсиран с внос, категорични са експертите. По техни думи обаче, една трета от оборудването на АЕЦ "Белене" вече е за скрап.

От Международната агенция за атомна енергия са посъветвали оборудването да се продаде преди да бъде възобновен строежът на реактора. За довършване на строежа са нужни около милиард и 400 милиона долара. Те трябва да бъдат осигурени от консорциум с 25% финансиране от страна на държавата, чуждестранни инвестиции и кредити. За привличане на чужди инвеститори обаче проектът трябва да се изплати най-много за 15 години, посочват експертите. Доказването на нуждата от строеж на заместваща мощност ще е много трудно предвид антиядрените настроения в Европа.