Държавата ще участва в рисковия фонд с максимум 100 милиона лева, като няма да влага повече от 50% от общите инвестиции. Днес министрите одобриха и промени в Търговския закон, с които се въвеждат по-кратки срокове за процедурите по несъстоятелност.

Ако депутатите приемат предложените от кабинета промени, към процедура по несъстоятелност ще се пристъпва, ако 60 дни от деня, в който лицето трябва да плати, това не стане. С цел по-голяма бързина е предвидено въвеждането на двуинстанционно производство. В едномесечен срок кредиторите ще трябва да решават дали да се приема или не оздравителен план. В случаите, когато дадено предприятие бъде набедено пред съда в неплатежоспособност, виновните ще дължат обезщетение.

За да се избегне излишно проточване на процедурите, се предвижда синдиците да не получават заплати, а процент от разпродадените активи.

"При тази икономическа ситуация в България, когато огромна част от българската индустрия е в смъртната хватка на безкрайни процедури по несъстоятелнот и няма шанс да бъде съживена, при нас приоритет номер едно е бързината и ефикасността", коментира вицепремиерът Николай Василев.

Ако промените бъдат приети, всички текущи производства по несъстоятелност ще трябва да бъдат приключени според новите разпоредби.