Така председателят на парламента Огнян Герджиков коментира образуваното следствено дело.
Председателят на парламента е получил писмото, но твърди, че не го е чел. Знае за образуваното следствено дело.

"Не, дело за набедяване не може да има. Значи който ви е казал, че има дело за набедяване, значи не разбира от наказателно право. Защото набедяването може да бъде пред компетентен орган. Това би могло да бъде евентуално оклеветяване", поясни Огнян Герджиков.

Според закона обаче, дело за клевета може да заведе само Никола Филчев като частно лице, но не и следствието. Едвин Сугарев обвинява с писмото главния прокурор в злоупотреба с власт, поръчкови дела, разправа с подчинените си и натиск върху медиите. Решението на Висшия съдебен съвет да образува проверка е положително, коментираха от СДС.

"Аз смятам, че най-коректно би било тези, които са подали информацията на господин Сугарев, да излязат на светло", каза говорителят на СДС Николай Младенов.

"Но аз мисля, че е по-полезно за страната и за съдебната система да се занимаем със съществото", смята Татяна Дончева от БСП.

Политическите сили трябва да имат становище по този сериозен проблем, според Татяна Дончева. Според председателя на правната комисия, това е работа на Висшия съдебен съвет.

"ВСС е този, който ако обсъди подобно искане и прецени чрез гласуване, че може да се иска снемане на имунитета, независимо за кой магистрат става дума, би могъл да го направи ако една пета от неговите членове подкрепят такова искане", каза Анелия Мингова, председател на правната комисия.

Други депутати изразиха желание да получат текста на писмото на Един Сугарев.