За една от най-опасните за човешкото здраве пластмаси разказва Силвия Тулева от Gorichka.bg.

История

Смята се, че поливинил хлоридът е открит случайно първо през 1835 г. от Анри Виктор Рено, а после и през 1872 г. от Йожен Бауман. И при двата случая твърд бял полимер се е появил в оставена на слънцето епруветка с винил хлорид. По-късно, в началото на ХХ век, немският химик Фритц Клате се опитва да комерсиализира употребата на PVC, но полученият полимер е много твърд и крехък и е труден за обработка.

През двайсетте години корпорация B.F.Goodrich наема американеца Уолдо Симон да разработи по-евтин синтетичен заместител на скъпата естествена гума. Експериментирайки с поливинил хлорид, Симон разработва метод за неговото пластифициране чрез комбинирането на различни добавки като фталати.

Отначало PVC се използва главно за нуждите на армията, за неща като подметки на обувки, дъждобрани, изолация, но след Втората световна война настъпва истински бум на употребата на PVC.

Екологичен багаж

За производството на 1кг PVC се използват 4,6 кг материали (нефт, газ, въглища, торф и др.), 220 кг вода и 400 гр въздух.

От производството си, та чак до сметището PVC-то постоянно излъчва силно токсични елементи. То е една от най-опасните за човешкото здраве пластмаси и една от причините е съдържащите се в него фталати и диоксини, които са силно карциногенни, увреждат черния дроб, тестисите, причиняват родилни дефекти, репродуктивни затрудения, хормонален дисбаланс и още множество заболявания.

За да се ограничи вредното въздействие, Калифорния се опитва да прокара проектозакон за забрана на опаковките от PVC. Дори от Free Range Studios са се заели с PVC-то по техен си начин – с готино филмче.

Употреба

В строителството – тръби, водопроводи, кабели, профили за прозорци и врати, подови настилки, облицовки, покривни мембрани, изолации и др. Над 50% от произведеното в света PVC се използва в строителствот. Например за:
завеси за баня;
опаковки на различни продукти;
изкуствена кожа;
магнитни карти;
детски играчки;
щори;
тапети;
маркучи;
мебели;
в електротехниката;
билборд пана и др.

Източник: Gorichka.bg