Въпреки това, на срещата си в Сочи Джордж Буш и Владимир Путин приеха декларация за стратегическите рамки на двустранните отношения.

Разполагането на елементи от американската система за противоракетна отбрана в Чехия и Полша и разширяването на НАТО бяха темите, по които Москва и Вашингтон имаха най-сериозни разногласия и на последната среща на Джордж Буш и Владимир Путин като президенти.

"Искам да бъда разбран правилно - няма промени в принципната ни позиция към американските планове. Наред с това обаче, има и някои положителни промени", каза Владимир Путин.

Руският президент имаше предвид разработването на мерки на доверие. Двамата лидери приеха, че е възможно да бъде създадена система за реагиране на потенциална ракетна заплаха, в която Европа, Русия и САЩ да участват по равно.

Президентите на САЩ и Русия приеха декларация за рамките на стратегическото сътрудничество между Кремъл и Белия дом.

"Тя съвсем ясно говори за стратегическите ни отношения, говори за нуждата от прозрачност и мерки за изграждане на доверие. Това е наистина добра възможност да създадем рамка как нашите нации да работят заедно", заяви Джордж Буш.

Мнозина наблюдатели отбелязват, че срещата в резиденцията Бочаров ручей дава тон за бъдещото сътрудничество, но е и равносметка на руско-американските отношения по времето на двамата президенти.

В този смисъл тя имаше и носталчиген привкус за добрите лични отношения между двамата президенти. Джордж Буш и Владимир Путин не пропуснаха да покажат, че именно добрите лични контакти са им помагали да минават през трудните моменти на официалните отношения между двете държави.

В Сочи Джордж Буш се срещна и с новия руски президент Дмитрий Медведев, с когото САЩ ще си партнират в следващите няколко години.

Повече подробности за срещата в Сочи можете да прочетете в рубриката "Конфликти и сигурност".