Пол Нутъл не е обикновен англичанин, той е вторият човек в партията на Найджъл Фараж, спечелила доста гласове с антиимигрантската си реторика. Как гледа на България днес обаче? И би ли отишъл пак във Факултето?

Вече съм имал възможността на няколко пъти през годините да ви разкажа, а и да ви покажа другото лице на Лондон. Там можеш да видиш неща, които са характерни за Пакистан, Афганистан. Срещу мен е Пол Нютъл, евродепутат от Британската партия за независимост. Той е в София за втори път.

Аз му разказвам какво съм видял в Източен Лондон, а той на мен - как си прекарал във "Факултета" преди 2 години.

Интервю на Светослав Иванов.

Аз си спомням, че преди две години вие дойдохте тук, отидохте в "Фактултета" и след това имахте сблъсък с господин Сидеров.

Всъщност беше обратното. Имах пресконференция сутринта, на която господин Сидеров, който крещеше, че аз и моята партия, както и лидерът ни Найджъл Фараж водим саморазправа с България, което не беше вярно. Той крещеяше и викаше. След това посетих онова място, дали го произнасям правилно - "Факултуа"?

Факултета... Това означава "Факултет" и на английски.

Добре. Гледката там, за мен са сред най-шокиращите неща, с които някога съм се срещал. Не бях виждал подобна бедност преди, е бях срещал хора, които живеят в толкова мизерни условия.

Подкрепяте ли позицията, че тази картина от "Факултета" представя имиджа на България в чужбина?

Не. Мисля че образът на България из света е по-скоро прекрасната архитектура, която виждам тук в София. Вие сте член на Европейския съюз, за което членство трябваше да покриете определени критерии. Иначе имиджът от "Факултета" е образът на ромите, които вече са из цяла Европа.

Разбирам. Но в момента май имате леко по-различен подход. Като представител на Партията на независимостта май говорите по-различно за България и Румъния в момента. На какво се дължи тази разлика в сравнение с лексиката ви от преди няколко години?

Не, това не е така. Причината да говорим по този начин за България и Румъния през 2013 г. беше отпадането на трудовите ограничения от първи януари 2014 г. Ние се опасявахме от наводняване на пазара на труда в Англия и това се случи. На Острова работят 15% повече българи и румънци.

От друга страна, доклад на Би Би Си показва, че само за година населението ни е нараснало с половин милион. Това е лошо за нашата икономика, лошо е за безработицата сред британците и по-специално сред младите британци.

Не е ли лудост, че само Великобритания е осигурила повече работни места от цялата еврозона в последните четири години? На този фон безработицата у нас не спада с необходимите темпове. Това се случва защото все повече чужденци идват в нашата страна.

Добре де, а защо пуснахте толкова много хора от Пакистан, от Бангладеш, от Сомалия и откъде ли не във вашата страна?

Ще ви кажа как се случи това. Преди 1997 г. нетното количество на чужденците, които идваха на Острова беше между 30 и 50 хиляди души. Това беше едно нормално и балансирано число, което елиминираше всякакви потенциални проблеми като расизъм, ксенофобия и прочее.

На власт обаче дойдоха лейбъристите на Блеър и промениха всичко. Без да се допитат до хората дали са съгласни или не. От 1997 г. до 2010 г., когато лейбъристите бяха изритани те позволиха на четири милиона души да дойдат във Великобритания, променяйки я завинаги.

Мислите ли че тази антиимигрантска реторика все още носи политически успех на вашата партия?

Това не е антиимигрантска реторика...

Говоря ли в контекста на последните изборни резултати...

Чакайте малко... Искам да Ви поправя. Това не е реторика срещу имигрантите! Това е реторика срещу политиката на нашето правителство и срещу свободното движение на хора, което е регламентирано от Европейския съюз. Свобода на придвижване може да работи добре само между държави със сходни икономически показатели - ние, Франция, Германя, Скандинавските страни... И не работи добре когато говорим за страни като Полша, Румъния, България, където заплатите са значително по-ниски от западните. Това води до катастрофа. Не само за нас, но и за вас, приятели.

Ако аз съм човек от много далечна страна, как бихте ми обяснили какво е Европейския съюз в едно изречение?

Недемократичен съюз, който не работи изобщо по начина, по който би трябвало да работи. Това е мечтата за политиците и автократите.

Защо?

Всичко е съсредоточено в Брюксел. Не вярвайте на вашите евродепутати, ако ви обясняват колко са силни, колко власт имат в ръцете си или колко са важни. Ние не можем да инициираме никаква законодателна инициатива. Нищо! Всичко се инициира от Европейската комисия, която не е избрана пряко от хората и се среща на тъмно. Това не е демокрация! Това е противното на всичко това, което трябва да е Европа!

Вие сте против Европейския съюз.

Да. Но не срещу Европа!

Разбрах, разбрах. Вие сте срещу парламента, срещу комисията, срещу институциите. Какво правите тогава в Европейския парламент?

Защото ако ние не отидем в Европейския парламент, британците няма да разберат какво се случва там. Защото всички от останали групи си работят на тъмно. Ние отиваме там като очите у ушите на британците!