Жан-Клод Юнкер бе избран за председател на Европейската комисия с голямо мнозинство За него гласуваха 422-ма депутати, против бяха 250, а 57 бюлетини бяха бели или невалидни.

За да бъде избран, Юнкер се нуждаеше от подкрепата на поне 376 членове на ЕП, тоест повече от половината от всички гласове.

Сметките сочат, че освен ЕНП и ПЕС, Юнкер е получили поне десет гласа от другите еврофракции. Кой как е гласувал обаче не е ясно, защото вотът беше таен.

От българските депутати, за Юнкер са гласували със сигурност БСП и ГЕРБ, а "България без цензура" са били против.

Нещо като бомба

БСП похвалиха новия председател, защото приел част от исканията на социалистите.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев заяви обаче, че тепърва ще се мисли и за еврокомисар. Той не бил обмислял своята кандидатура, но посочи, че той трябва да е представител на социалистите.

"Първо имахме от АЛДЕ, после от ЕНП, трябва да има справедливост", коментира той.

Какво предстои?

Предстои избраният вече председател на Европейската комисия да изпрати официални писма до държавни и правителствени ръководители на държавите членки на ЕС, с които да ги прикани да излъчат кандидати за членове на Европейската комисия.

Снимка: Десислава Ризова

Конкуренти до неотдавна, левият Мартин Шулц и десният Жан-Клод Юнкер през следващите години ще бъдат рамо до рамо - като председател на Европейския парламент и председател на Европейската комисия.

Жан-Клод Юнкер идва на власт след изключително оспорвана и противоречива процедура. Редица държави, начело с Великобритания го критикуват, че е твърде федералистки настроен и иска да превърне Евросъюза в единна държава по подобие на Съединените щати, например.

Юнкер ще трябва да се пребори или напротив да допусне създаването на така наречената Европа на две скорости - на едни които искат да се интегрират и обединяват и на други, които искат да запазят относителна автономия.

Най-важното за Юнкер обаче ще е да изведе Евросъюза от кризата. Неслучайно в представянето си пред парламента той постави икономически акцент.

В пленарната зала Юнкер представи програмата си за реформи и намеренията си да работи за социална пазарна икономика, които предвиждат отпускането 300 милиарда евро за мерки за насърчаване на растежа, заетостта и конкурентоспособността.

Юнкер ще се противопостави на всякакви промени в правилата за свободно движение на хората, които се предлагат от някои евросекптични правителства.

Успоредно с възвръщането на конкурентноспособността на европейската икономика да бъдат запазени социалните привилегии на гражданите.

Той съобщи и идеите си за това как процесът на взимане на решения от Тройката (ЕК, ЕЦБ, МВФ) да стане по-демократичен и как да се увеличи гъвкавостта в Пакта за стабилност и растеж и подчерта намеренията си за създаване на европейска енергиен съюз.

Новият председател на ЕК подчерта, че ще си сътрудничи по-активно с парламента.

ЕС няма да се разширява в идните 5 години, заяви Юнкер, цитиран от световните агенции.

„ЕС има нужда от пауза в процеса си на разширяване, за да консолидира постигнатото досега, когато в него има 28 членове", заяви Юнкер пред европейските депутати в Страсбург. Той припомни, че за 10 години 13 страни са се присъединили към съюза.

"Под моето председателство на ЕК преговорите, които са в ход, ще продължат, по-специално тези със Западните Балкани, които имат нужда от европейска перспектива", увери той.

С избирането на Жан-Клод Юнкер - Люксембург се превръща в първата държава с трима председатели на Европейската комисия. Предишните двама са Гастон Торн и небезизвестният Жак Сантер.

Юнкер има най-дълъг управленски опит на континента - бил е министър-председател 18 години. Малцина обаче обърнаха внимание, че Юнкер се принуди да подаде оставка след шпионски скандал и разкрития за корупция и злоупотреби във властта.

Недоволните

Представителите на европейските леви, десни и центристи посрещнаха избирането на Юнкер с умерен оптимизъм. Другите групи в ЕП бяха по-скоро критични.

"Никой в Обединеното кралство не знаеше, че изборите имат нещо общо с кандидатурата за председател на Комисията. И сега ние всички сме призовани да гласуваме, но има само един кандидат. Това е като в старите съветски времена.“, посочи Найджъл Фараж.

„Европейските избори трябваше да сложат край на всички задкулисни сделки, но в действителност поставиха основата за сключването на нови (...) Ние не вярваме, че Вие сте подходящият човек да застане начело на Европа в следващите години“, каза Саийед Кемал от групата на Европейските консерватори и реформисти.

"Аз не споделям общата еуфория. Това е само първа стъпка, но не и победа за демокрация. Демокрацията се провали. 3,5 пъти повече са хората, които не са гласували за консерваторите, спрямо тези, които ги подкрепиха в действителност. Тези хора са гласували за други партии, или не са гласували въобще. Всички ние загубихме на тези избори", посочи Габриеле Цимер от Европейската обединена левица / Северната зелена левица.

Най-крайна в изказването си беше Марин Льо Пен: "Европейският проект се е превърнал в лудост, в един фатален проект, и хората се отдръпват от ЕС. Групите на социалистите и на ЕНП обърнаха гръб на посланието, което дойде от избирателните урни, и в момента си поделят висшите ръководни постове. Не мислете, че хората са предпочели Юнкер пред Шулц. И двамата са напълно неизвестни и не представляват нищо".