След най-големите от десетилетия протести Китай отменя най-тежките си политики по отношение на COVID-19. Те сa част от стратегията за нулево разпространение на вируса. Сред мерките, които отпадат, е принудителното настаняване на хора в карантинни лагери, пише Би Би Си. 

Заразените вече могат да се изолират у дома, а не в държавни заведения, ако имат леки или никакви симптоми. Освен това вече не е необходимо да показват тестове за повечето места и могат да пътуват по-свободно в страната.

Досега Китай принуждаваше заразените и всички, които са били имали близък контакт с тях, да отидат в карантинни лагери. Тази политика разделяше семейства и извеждаше хората от домовете им. Съобщаваше се също, че някои от центровете имат лоши условия за живот и недостатъчен персонал.

Промените настъпват само седмица след забележителните протести срещу строгия контрол. Те показват, че Китай се отказва от политиката си за нулево разпространение на COVID-19. Това се случва в момент, когато страната се бори с най-голямата си вълна от заразени - над 30 000 души всеки ден.

Националната здравна комисия на Китай обяви и редица други свободи. Няма да има блокиране на цели квартали или градове. Затварянето ще продължи, но ще се прилага само за определени сгради, помещения или етажи. Училищата могат да останат отворени за ученици, ако няма по-широко разпространение на епидемията в кампуса. 

Новите насоки строго забраняват блокиране на противопожарни изходи и врати. Хората трябва да имат достъп до спешна медицинска помощ и пътища за евакуация, без да бъдат възпрепятствани от пандемичните мерки.

Това се случва след съобщения за хора, блокирани в домовете си по време на земетресение и пожар, и за сгради, затворени заради мерки срещу COVID-19.

Международните граници на Китай остават затворени за повечето чужденци, но според някои анализатори страната може да отвори отново през следващата година.