Най-малко 10 души загинаха, а девет са ранени при пожар, избухнал в жилищна сграда в Урумчи, столица на автономния район Синцзян, съобщиха властите, цитирани от ДПА.

Видеоклипове, разпространени в социалните мрежи, показват огромни пламъци, излизащи от прозорците на 15-ия етаж на блока. Пожарът избухнал в четвъртък.

Над 100 дни голяма част от Синцзян е блокирана заради разпространението на COVID. 

Местни жители съобщиха в социалните мрежи, че ограниченията са попречили на спасителните работи, като някои хора не са успели да избягат от горящата сграда поради заключени врати.

Според съобщенията някои са излезли от апартаментите си прекалено късно или изобщо не са ги напуснали от страх да не нарушат ограниченията на локдауна.

Китайското ръководство е критикувано от години за отношението си към уйгурското малцинство в Синцзян. Правозащитници твърдят, че стотици хиляди хора са интернирани в лагери за превъзпитание.

Китай в последните дни регистрира рекордни равнища при броя на новите случаи на ковид от началото на пандемията. Националната здравна служба съобщи за над 35 000 нови заразени днес.

Понастоящем в градове с над един милион жители като Пекин, Гуанчжоу и Чунцин са въведени строги ограничения на движението.