При настоящите условия Русия не може да започне строежа на проекта "Южен поток", заяви в Анкара руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"С оглед на това, че до момента не сме получили разрешение от България, смятаме, че Русия в тези условия не може да продължи реализацията на този проект. Имам предвид това, че сега трябва да се започне строителството на този газопровод в Черно море. Ние не можем да започнем строителството на морската отсечка, докато не получим разрешението от България", уточни той.

Путин отбеляза, че Русия не може да започне строителството на морската отсечка от "Южен поток", да достигне българския бряг и да спре.

"Това е нелепо, мисля, че всички го разбират", отбеляза Путин, добавяйки, че Русия ще бъде принудена да преразгледа своето участие в този проект. Той също така благодари на турските партньори за подкрепата, която те са оказали за осъществяването на "Южен поток".

Строежът на „Южен поток” започна през 2012 г. и се очакваше да бъде завършен и приведен в действие до 2018 г. От Европейската комисия обаче излязоха със становище, че проектът е в разрез с исизкванията по Трети енергиен пакет на Европейския съюз заради конфликт на интереси. Според Брюксел, не може един и същи собственик да държи газопровода и да го снабдява с газ.

Ако не го искат, няма да го строим

Смятаме, че позицията на Европейската комисия не беше конструктивна. И ако Европа не желае "Южен поток" да бъде построен, значи той няма да бъде построен, подчерта Путин.

"Ние ще насочим нашите енергийни потоци към други региони по света, включително ще ускорим реализацията на проектите за втечнен природен газ", каза още той.

Путин предложи на България да поиска от ЕС да я обезщети за изпуснатите ползи по проекта "Южен поток". Руският президент даде да се разбере, че Москва е била напълно готова да започне изграждането на газопровода.

"Син поток" се разширява

Той добави, че Русия е готова да построи още един тръбопровод за осигуряването на потребностите на турската икономика от синьо гориво и да създаде на границата допълнителен газов хъб.

"С оглед на растящите нужди на Турция ние сме готови не само да разширим "Син поток", но и да построим още една тръбопроводна система, за да задоволим растящите потребности на турската икономика. А ако бъде сметнато за целесъобразно, да създадем на турска територия, на границата с Гърция, и допълнителен газов център за потребителите в Южна Европа", подчерта Путин.

Освен това от 1 януари следващата година Русия ще намали с 6 процента цената на газа за потребителите в Турция по молба на турските партньори, каза Путин. Той посочи, че Русия е готова да продължи да снижава цената в хода на реализацията на съвместните крупни проекти.

Путин подчерта, че руско-турското сътрудничество е придобило характер на „многопланово партньорство” и търговската размяна и взаимните инвестиции постоянно нарастват. Той отбеляза, че създаването на зона за свободна търговия с Турция е „сложна, но осъществима задача”.

  • Борисов: И Путин разбра защо няма "Южен поток"
  • Путин: България и ЕС торпилираха "Южен поток"
  • Русия "към днешна дата" не мисли да се връща към "Южен поток"
  • Борисов пак обърна внимание колко важни са интерконекторите със съседките
  • Правителството продължава работата по „Южен поток” по принуда
  • "Турски поток" събира министри от Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция
  • "Газпром" върнал 56 млрд. рубли на партньорите си от "Южен поток"
  • Борисов в Брюксел: "Турски поток" е по-труден от газовия хъб
  • Плевнелиев в Белград: Строим „Южен поток”, когато ЕС и Русия се разберат
  • Министерства още възлагат поръчки по "Южен поток", защото не бил спрян