Известно е, че ЕС и България торпилираха реализацията на „Южен поток” и не ни дадоха възможност да реализираме този проект. В същото време той, безусловно, съответстваше на интересите на България, а и на цяла Южна Европа. Този коментар направи руският президент Владимир Путин в интервю за агенция Интерфакс.

Той не се съгласи с коментарите на експерти през последните месеци, че алтернативният „Турски поток” губи динамика, като отбеляза, че подобен мащабен проект не може да се направи набързо. „Изключително много юридически, технико-икономически, технологически и организационни въпроси, включително анализ за реалните потребности за купуване и продаване на газ, предстои да бъдат решени с нашите турски колеги”, обясни Путин.

Той беше категоричен: „Сегашният проект напълно съответства на интересите на Русия и Турция; в това сме единни с турския ми колега Реджеп Таийп Ердоган”.

Руският президент изрази надежда, че новото правителство в Анкара ще работи в срок по своите ангажименти към „Турски поток”. „На темпа на преговорния процес, безусловно, повлия и политическата ситуация около изборите в Турция. Ние се отнесохме внимателно и не форсирахме събитията”, отбеляза още Владимир Путин.

Украйна и Сирия

Руският президент Владимир Путин заяви, че има опасност ситуацията в Източна Украйна да доведе до "замразен конфликт".

"Не бих искал да драматизирам прекалено забавянето в прилагането на Минските споразумения. Въпреки някои трудности те се изпълняват и което е най-важното, предвидените в тях принципи и логика не се поставят под съмнение. Говорим просто за техническо удължаване на времевата рамка", посочи той.

"Но опасността в Донбас да се озовем с нов замразен конфликт все още е реална. Тя произтича от политиката на Киев, който продължава да затяга блокадата на югоизточните региони."

Путин каза също, че руската военна авиация е извършила удари срещу мишени в Сирия, посочени от Свободната сирийска армия. САЩ и Свободната сирийска армия обвиняват Кремъл, че бомбардира обекти на ССА, а не на "Ислямска държава". Русия настоява, че извършва удари само срещу терористични групировки в Сирия.

"Готови сме да вземем предвид всяка надеждна информация за местонахождението на терористични групи. Дори сме работили със Свободната сирийска армия", каза Путин. Той добави, че руските сили са извършили няколко удара срещу цели, посочени от нея, и че избягват районите, за които тя е информирала, че са под неин контрол. "Този факт доказва още веднъж, че ние не бомбардираме т. нар. умерена опозиция или цивилно население", посочи руският лидер.

Путин, който направи изявленията преди срещата на Г-20 в Турция, също каза, че Русия разполага с необходимите финансови и технически средства да продължи въздушната кампания в Сирия толкова дълго, колкото сирийската армия се нуждае от руската помощ.

Руският президент повтори споделяната от Москва позиция, че няма да обсъжда политическото бъдеще на сирийския президент Башар Асад, тъй като това е въпрос, по който трябва да се произнесе сирийският народ.

  • Борисов: И Путин разбра защо няма "Южен поток"
  • Русия "към днешна дата" не мисли да се връща към "Южен поток"
  • Борисов пак обърна внимание колко важни са интерконекторите със съседките
  • Правителството продължава работата по „Южен поток” по принуда
  • "Турски поток" събира министри от Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция
  • "Газпром" върнал 56 млрд. рубли на партньорите си от "Южен поток"
  • Борисов в Брюксел: "Турски поток" е по-труден от газовия хъб
  • Плевнелиев в Белград: Строим „Южен поток”, когато ЕС и Русия се разберат
  • Министерства още възлагат поръчки по "Южен поток", защото не бил спрян
  • Премиерът ще иска ЕК да размрази проекта „Набуко”