Към днешна дата нямаме един писмен текст, че „Южен поток” е прекратен, тръбите си стоят във Варна и Бургас, компанията продължава да си движи разрешителните. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на конференцията „Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа”.

Борисов посочи, че страната ни е буфер между санкциите от Европейския съюз заради нарушаването на Третия либерализационен пакет от една страна и санкции от Русия заради неизпълнението на договорите, от друга страна.

Премиерът заяви и че за развитието на газопреносната мрежа са важни интерконекторните връзки с Румъния, Сърбия и Гърция. За конектора с Румъния той посочи, че се налага всичко да се прави наново, защото конекторът е бил направен некачествено.

Бойко Борисов изрази надежда в Гърция да бъде избрано стабилно правителство, в комуникация с което съвместните енергийни проекти да бъдат задвижени по-бързо.

„Европейската комисия вече си дава сметка, че системата на енергетиката в ЕС излиза на преден план и е не по-малък проблем от бежанската криза в Европа. Цените на горивата не дават възможност на големите компании да планират дългосрочните си инвестиции”, добави той.

От друга страна Борисов посочи, че за диверсификацията на газа страната ни разчита и за нея са важни също коридорите за газ от Азербайджан, Туркменистан, Иран като той очаква и се надява и „Набуко” да мине през страната ни.

Борисов посочи и проблемите в бранша като спомена дълговете на НЕК, които са вече над 3.7 млрд. лв. и са обвързани с междуфирмена задлъжнялост. Борисов заяви също, че е важен фактът, че три от седем приоритетни проекта на ЕК са свързани с България.

Снимка: Ладислав Цветков

На форума присъства и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович. „Фактът, че еврокомисарят Шефчович е толкова често в България, е показателен. България като географско положение, член на ЕС и НАТО и е на входната врата от Азия и Европа, ни прави много интересни във всяка област”, каза по този повод премиерът.

Тристранно споразумение между Русия, Украйна и Европейската комисия ще гарантира доставките на руски газ през Украйна, съобщи от своя страна зам.- председателят на ЕК. Очакванията са документът да бъде парафиран преди отоплителния сезон.

Русия и Украйна са декларирали политическа воля въпреки конфликта Европа да не остане на студено. Предстои подписването на споразумение до края на месеца.

Снимка: Ладислав Цветков

А от търсенето на алтернатива България ще е сред големите печеливши, каза Шефчович. По думите му от една страна три от ключовите проекти са газовите връзки на България със съседните държави, а от друга - общият енергиен пазар ще доведе и до по-голяма конкуренция на пазара на енергия.

Има резерви за поевтиняването на тока

Премиерът Борисов засегна бегло темата за цената на тока за индустрията. По думите му обаче исканията на синдикатите и работодателите са напълно противоположни и правителството търси баланса.

Докато енергийният министър Теменужка Петкова върна топката за индустриалния ток към регулатора, шефът на НЕК видя резерви за поевтиняването му.

„Една от резервите, за която се сещам, е евентуално намаляване на цената на електрическата енергия, ако падне цената на природния газ”, каза изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев.

„Булгаргаз” вече поиска синьото гориво да поевтинее с над 14% от следващия месец. Решението на регулатора ще стане факт на 30 септември.