Усещане за бедствено déjà vu обхвана жителите на одринския квартал „Караагач”, които изпратиха 2014-та с наводнение, а 2015-та им донесе още вода. 5-хилядният „Караагач” е един от крайните квартали на Одрин. Между него и останалата част на града тече река Марица, в която малко по-нагоре по течението се е вляла и Тунджа. При всяко по-голямо наводнение в Южна България – "Караагач" се оказва откъснат от света, а десетки къщи са под вода. Наводнението започна късно снощи, но властите реагираха навреме и не се стигна до жертви и пострадали.

„Общинската спасителна служба, екипи на пожарната, както и представители на Службата за извънредни ситуации координираха усилията си за евакуиране на общо 1500 души след официалното съобщение за покачващото се ниво на реките”, заяви кметът Реджеп Гюркан пред медиите.

Той се опита да прехвърли топката на централната власт в Анкара и заяви, че правителството трябва да вземе мерки, за да може трагедията да не се случва отново. Хората обаче са скептични, тъй като още си спомнят последното наводнение в средата на декември.

"Какво да им кажа на властите? Те виждат какво става. Каквото и да им кажа, нищо няма да се промени. Властите трябва да намерят сами изход от ситуацията. Уж строят нов мост, ама никой не знае кога ще го приключат. Тук сме като в бедствена зона", споделя възрастен мъж пред камерата на местната телевизия НТВ.

Най-големият проблем е, че хората не могат сами да избягат от наводнението, когато водата започне да се покачва. Причината е, че мостът, който свързва „Караагач” с Одрин, е твърде нисък.

Както и у нас – и там никога няма виновни, а всички се оправдават с гнева на природата.