Президентът на САЩ Барак Обама и китайският му колега Си Цзинпин заявиха днес, че двете им страни сериозно ще намалят емисиите си на парникови газове в атмосферата в следващите две десетилетия, съобщиха световните агенциии.

Китай и САЩ се съгласиха на амбициозни цели за редуциране на емисиите на парникови газове, като Пекин си е поставил за цел китайските емисии да намалеят силно „около 2030” година.

За пръв път Китай - най-големият замърсител на въздуха в света, определя дата, макар и приблизителна, в която неговите емисии ще спрат да се увеличават. „Китай ще се стреми да увеличи използването на не-изкопаеми горива до около 20% до 2030 година”, се посочва в съобщение на Белия дом. Преди договорената пропорция беше 10%.

Обама каза, че до 2025 г. САЩ ще намалят емисиите си с 26-28% от нивата от 2005 г. Си заяви, че до 2030 г. Китай може да спре да увеличава емисиите си и да премине на неизкопаеми горива, от които да произвежда една пета от необходимата енергия.

Снимка: БГНЕС

„Това е крайъгълен камък в американско-китайските отношения”, каза Обама на съвместна пресконференция с китайския президент.

Според учените трябва да се предприемат драстични мерки с цел ограничаване на глобалното затопляне до поставената от ООН цел от 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

Лидерът на републиканското мнозинство в американския Сенат Мич Макконъл обаче заяви, че това е нереалистичен проект, предаде „Франс прес”. „Този нереалистичен проект, който президентът ще завещае на приемника си, означава със сигурност по-високи цени на енергията и още по-малко работни места”, каза Макконъл.