Преговарящият за Брекзит от името на Европейския съюз Мишел Барние обяви този вторник в „Туитър“, че се връща на работа почти четири седмици, след като съобщи, че се е заразил с COVID-19, предаде ДПА.

Барние публикува своя снимка с екипа си в офиса си в Брюксел и съобщи, че подготвя утрешна видеоконференция с британския си колега Дейвид Фрост.

Предстои двете страни да обсъдят графика на преговорите за търговско споразумение между ЕС и Великобритания, която по-рано тази година напусна общността.

След избухването на световната епидемия от коронавирус преговорите бяха спрени.

През преходния период до края на годината, договорен между Брюксел и Лондон, на практика няма да се промени почти нищо. Ако двете страни не успеят да се договорят дотогава, има риск търговията да бъде затруднена от митнически задължения, по-щателни проверки на стоки и други препятствия.

Асоциацията на германските търговско-промишлени камари  отново отправи призив за удължаване на преходния период, което до момента Лондон отхвърля.

Според проучване на асоциацията, 58 процента от фирмите се опасяват от влошаване на бизнес връзките с Великобритания тази година. Компаниите ще бъдат обременени и с непредвидим Брекзит, освен с вредите от коронавируса, предупреди организацията на германските работодатели.

По материал от БТА