Властите в Австралия издирват останките на 55-годишен сърфист, който е бил нападнат от голяма акула. Според свидетел тя е „държала тялото му в устата си“. След нападението от сърфиста няма и следа.

Ужасяващата атака се случва във вторник сутрин близо до популярното място за сърфиране „Гранитс Бийч“ в Южна Австралия, съобщават от полицията, цитирани от CBS News. 

„Тялото на мъжа все още не е намерено и издирването беше възобновено рано сутринта“, се казва в изявление на полицията.

Свидетел описва бруталното нападение

70-годишният сърфист Иън Брофи, който се намирал на мястото на нападението, разказва, че се канел да влезе във водата, когато някой извикал „Акула!“.

„Когато се обърнах, видях как акулата се втурна, хвърли се и захапа. Видях сърфиста във вълната, а акулата държеше тялото му в устата си – беше отвратително“, разказва той пред вестник The Advertiser.

Брофи вижда и описва цялата ужасяваща сцена.

„Надвисна над човека, захапа го и го повлече надолу под водата. Минута-две нямаше нищо, навсякъде имаше кръв, а след това изплува дъската“, допълва той. 

От тялото на сърфиста обаче няма и следа.

Други свидетели разказват, че жертвата е била един от около дузина сърфисти във водата по време на нападението. Джеф Шмукер, който е местен жител, се качва на водни ски, за да помогне на службите за спешна помощ в издирването.

Пред националната телевизия ABC той казва, че според него акулата е била с дължина, колкото седан. Шмукер разказва, че в района на нападението е видял голяма бяла акула, но не може да бъде абсолютно сигурен дали е същата от атаката.

Той допълва, че е намерил останки от дъска за сърф, на която имало голяма следа от ухапване.

Атаки на акули в Австралия

Добре известно е, че големите бели акули обикалят крайбрежието на Южна Австралия. Това не е първият случай на брутална атака над човек. Нападенията от акули се увеличават през последните четири десетилетия поради фактори като увеличаването на населението и изменението на климата, според експерта по акулите Чарли Хювенърс от университета Флиндърс.

Тъй като океаните се затоплят, екосистемите са принудени да се адаптират и акулите може да следват плячката си и да се приближават до бреговете, където е по-вероятно да влязат в контакт с хората, казва той.

По думите му акулите понякога нападат хора, защото ги бъркат с обичайната си плячка, но също и поради любопитство, глад, самозащита и агресия.

Преди дни, отново в Австралия, кайтсърфист се сблъска с малък гърбат кит, докато се носеше по вълните. Морският бозайник го повлече под водата, но по чудо въжето на сърфа се скъса и мъжът успя да се измъкне невредим, а дори засне сцената. 

Вижте подробности за невероятната случка тук: