Жертвите на нападения от акули в Австралия до октомври са седем. Това е най-големият брой от 86 години насам, според данни на местна организация за опазване на околната среда. Това и повод учените да търсят причината зад необичайното явление.

Модерните технологии, развитото на медицината, както и възможностите за по-бърза реакция при спешни случаи, са довели до драстичен спад в смъртните случаи през последните 10 години, според експерти. През 2019 г. не е имало нито един смъртен случай, а през 2018 г. жертвите са били само две. Затова и те определят тазгодишният ръст като аномалия.

Общият брой на атаките обаче не се е увеличил. Тази година те са били 21, което е близко до предходни години. Притеснителен е нарастващият брой смъртни случаи, за които учените търсят обяснение. Сред предположенията им са както лош късмет, така и климатичните промени.

Глобалното затопляне и променящите се екосистеми

Австралия е един от най-сериозно засегнатите континенти от ефектите на глобалното затопляне. То доведе до опустошителни горски пожари, екстремни горещини и рекордна суша.

Освен на сушата, климатичните промени доведоха и до затопляне на океана. Температурата на водите по югоизточното крайбрежие на Австралия се покачва четири пъти по-бързо от средното световно ниво.

Така през последното десетилетие повече от половината корали от Големия бариерен риф по източното крайбрежие на континента са избелени, а и обширни площи от мангрови гори са унищожени.

Това са две от най-значимите екосистеми в океана край Австралия, защото с тях са свързано богато биоразнообразие. С тяхното унищожаване останалите водни обитатели или изчезват, или променят поведението си, за да се адаптират.

Връзката между топлите води и гладните акули

Балансът между топлите и студени течения в океана е важен за живота в дълбините. Източното австралийско течение е най-значимият участник в поддържането на този баланс.

Подобно на птиците, някои видове риби мигрират от юг на север през зимата, използвайки именно топлото Източно австралийско течение. Благодарение на глобалното затопляне обаче зимите в Южното полукълбо са достатъчно топли, за да позволят на някои от тези видове да останат във водите на юг.

През последните десетилетия водното течение се е засилило. Така то доставя повече топли води на юг, но и повлича със себе си студени участъци, които са богати на храна и са познати като условия на акулите.

Голямата бяла акула и тигровата акула обикновено могат да бъдат намерени в по-студени води на север, но с промените в поведението на останалите морските обитатели те също променят своето.

„Прогнозите сочат, че ще има по-значително движение и увеличение в територията, която тези видове обитават. Причината за това са климатичните промени, които въздействат на подходящите хабитати по отношение както на наличие на храна, така и на температурата на водата“, обяснява австралийският еколог, изучаващ акулите Робърт Харкорт. 

Какви са останалите възможни обяснения?

Късметът е значим фактор, който може да е допринесъл за необичайно високия брой смъртни случаи в Австралия тази година. Според спасители понякога някои хора изваждат късмет, че наблизо има екип, който да реагира достатъчно бързо при инцидент.

Освен това при атака има значение къде точно е ухапването за шанса на жертвата да оцелее. Понякога е въпрос на сантиметри дали някой ще умре в рамките на минути заради загуба на кръв, или има висок шанс да оцелее само с белег от зъбите на акулата.

Пандемията на коронавируса също може да е допринесла индиректно за статистиката на атаките от акули в Австралия. Заради противоепидемичните мерки, необичайно топлото време и възможността да се работи от вкъщи хората са прекарвали повече време в океана, а това увеличава шанса им за среща с акула.