4 милиона и 600 хиляди граждани на Европейския съюз са дали мнението си дали да бъде отменено или не лятното часово време. Допитването беше организирано от Европейската комисия.

Причината е, че се увеличава броят на хората, които смятат, че смяната на стрелките е затормозяваща и неефективна.

Резултатът ще бъде публикуван до няколко седмици. Допитването няма силата на референдум, а е само проучване на нагласите.

За да се стигне до отмяна на лятното часово време, трябва да има гласуване в Европарламента, както и съгласието на всички държави-членки.

Вече 39 години у нас, настъпи ли краят на месец март, преминаваме към лятно часово време и местим стрелките на часовника с час напред и така спим с час по-малко. Така правят в повечето държави от Северното полукълбо.

Обратно – в края на октомври преминаваме към зимното часово време и връщаме стрелките на часовника с час назад и така освен, че спим повече, сме будни в светлите часове на деня.

На картата на света се виждат страните, които използват лятно часово време – оцветени са в синьо.Червеният цвят е за тези, които никога не са местили стрелките на часовника, а в оранжево – тези, които са се отказали.

Както се вижда в Европа смяната на часовото време е практика. Към момента против са във Финландия и Литва.

Резултатите от анкетата ще бъдат ясно до няколко седмици. Евродепутати цитират статистика как в първите дни след смените на времето има осезаем ръст на обажданията за Бърза помощ.

Последната неделя на октомври отново ще изместим стрелките на часовниците си – с един час напред. Дали обаче за последно, тепърва ще разберем.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!