Пловдив избира 65-ия си кмет от Освобождението досега. Избори по тези земи е имало хилядолетия преди нас. Доказателство за това са надписите по седалките в Античния театър на града. Номерата не са за концерт, а са указвали местата на представителите на някой от десетте района на града в началото на първото столетие след Христа.

Решавали са важни въпроси за града, но и за цялата римска провинция.

Едно научно откритие обаче ни отвежда до надписа на колона, разчетен през 2016 г. Тук ясно личи името на най-вероятно първия градоначалник – тракиецът Тит Флавий Котис. Първият пловдивски кмет е бил и най-високопоставения наместник на римския император и е владеел цялата провинция Тракия.

Във функциите на тогавашния кмет са влизали много отговорности – той е бил главен жрец, върховен съдия и дори отговорник по строителството в главния за Тракия филипопол.

От негово време до днес на трихълмието, където е разположен Стария град не престава да се строи. 12 метра културни пластове в дълбочина доказват, че на тези тепета животът не е прекъсвал повече от 8000 години. Това нарежда Пловдив до най-старите живи градове в Европа. По-стар от Рим, Константинопол и съвременник на Троя.

По време на Османското владичество и Възраждането православното население е представлявано от църковната община, която до средата на XIX век е доминирана от гръцкия владика – до момента, в който след сблъсъци с гръцката общност, българите успяват да въведат богослужение на български в една от най-красивите катедрали на града – Света Богородица. Това е една от емблематичните църкви в Пловдив.

Това обаче не е попречило на Пловдив да остане реален пример за религиозна и етническа толерантност. По-пътя си до Стария град всеки минава през старите православни храмове, джамията, синагогата и католическата катедрала, наблизо са и синагогата и арменската църква.

На този фон, битката за града ще е една от най-оспорваните на тези местни избори. Защото Пловдив остава най-важният търговски и административен център в региона. Областта произвежда около 8 процента от брутния вътрешен продукт на страната.

Официално тук живеят над 350 хиляди души.

Вижте още във видеото!