Големите европейски градове бяха почти разрушени. Европа излизаше от Втората световна война със смазана икономика. Освен американската помощ по плана Маршал, всички източници на бързи пари за хазната бяха повече от необходими. Един от тези източници беше стар и добре изпитан още от времето на династията Хан в Китай - лотария, в която всички да пълнят хазната с дребни суми, но масово. Първи се усетиха социалистите във Франция през 30-те. Сега, примера им щяха да последват всички.

В модерната история на Европа, държавите създават своите лотарии, за да помогнат на уязвимите и бедни хора, за да строят сгради и да възстановяват градове. През 17-век нидерландците пуснали за първи път лотарийни билети в продажба - целта била да се събират по-бързо пари за бедните. Оттогава, нидерландската държавна лотария е най-старата действаща национална лотария в света.

С пари от лотарии са построени "Харвард" и "Йейл". Когато настъпва "Голямата депресия", много американски щати пускат щатски лотарии. Дори започват да се организират бинго игри в църквите, както може да видите от старите холивудски филми.

Лотариите продават мечти и тъй като много хора мечтаят, са доста доходоносни. И винаги държавите са имали уклон от желязна регулация на лотариите, защото по презумпция те са масови.

Норвежката лотария е под шапката на Министерството на културата. Защото постъпленията отиват основно за култура. Във Великобритания лотарията се оперира от частна компания, която сключва договор за франчайз с държавата за определен период.

Сър Ричард Брансън, който сте гледали в "120 минути", е сред основните кандидати, но засега губещи за сметка на "Камелот Груп", която оперира и мега паневропейските лотарии "Евроджакпот" и "Евромилиони", заедно с държавните лотарии на Франция и Испания.

В Германия има две големи държавни лотарии. Има и лотарии под формата на телевизионни игри в национален ефир с таван на печалбата от 2 милиона евро и законово задължение 30% от всички постъпления да отиват за благотворителност.

В Чехия оперира частна лотария, която е на международен консорциум, който действа и в още няколко държави. Тези държави са в групата на няколкото страни в Европа с частни лотарии. Това са Австрия, Италия, Гърция и Кипър. Обща стойност на бизнеса - 17 милиарда евро.

"Лотария Румъния" е 100% собственост на румънската държава и само тя има право да организира лотарийни игри. Държавният монопол на румънците включва казината и бингото. Във Финландия лотарията също е държавен монопол.

В Швеция само държавата можеше да организира и контролира хазартни игри от всякакво естество, докато в началото на миналата година, Стокхолм не разреши със закон онлайн залозите за частни компании. Дори в огромните паневропейски лотарии кaто "Eвромилиони" и "Евроджапкот", режимът за продажба за билети е различен. В някои страни частни оператори могат да продават билети, в други не могат.

Законите, които контролират държавния монопол над лотариите обикновено точно описват как и между кои институции и обществени групи отиват постъпленията. Данъците са си за бюджета. Но тук говорим за постъпленията, които директно се превеждат на различни социални групи и каузи. И именно това не мога да разбера все още в законопроекта на Валери Симеонов.

Ако властите отнемат лиценза на частната фирма да организира национална лотария, как ще се разпределят постъпленията от приходите? Много малка част от гореописаните примери пренасочват пари само за спорт. Някои подкрепят и здравеопазването - като финландската държавна лотария. Други подкрепят слепите и хората с увреждания - като една от най-старите лотарии в Испания.
В други страни е описано по проценти като във Великобритания - 40% за здравеопазване, образование и околна среда. По 20% за спорт, изкуство и култура.

По всичко изглежда, че правителството иска да присъедини България към болшинството страни в света, където лотариите са държавни. Но основният въпрос не е какво ще се случва с данъците от залозите или билетите, а какво ще се случва с постъпленията и как ще се гарантира прозрачността на процеса? Защото едното число е много, много по-голямо от другото.