Технологичният гигант “Гугъл” подготвя нова търсачка, която ще бъде достъпна само на китайския пазар, но вградената в нея цензура и методи за следене на отделни хора заплашват да разцепят компанията на две, пише изданието “Вокс”.

Новата търсачка ще се казва “Драгънфлай” (морско конче – бел.ред.) и в нея търсения на тема свобода на словото, човешки права и демокрация ще бъдат силно ограничени, за да съвпадат с политиката на китайското правителство. Тези ограничения доведоха до петиция вътре в компанията, подписана от над 1400 служителя, които заплашват с напускане ако “Драгънфлай” бъде завършена.

До момента официалната информация за проекта е много оскъдна, но според източници на “Върдж” вътре в компанията новата търсачка ще представлява и много по-голяма опасност за китайските потребители, които ще я използват.

Мощно оръжие за шпионаж

Според източници на изданието “Интърсепт”, които първоначално съобщиха новината за новата търсачка, “Драгънфлай” ще позволява на китайските партньори на “Гугъл” да използват личните данни на потребителите както сметнат за добре. Не само това – търсачката ще предоставя възможност за физическо следене на отделните потребители.

Това ще бъде възможно заради специално приложение, с което потребителите ще имат достъп до търсачката. В него те ще влизат с личните си данни, а приложението ще има достъп до джи пи ес координатите на юзърите.

Тези данни идват от инженер в “Гугъл”, на когото била възложена работата да разработи този софтуер, твърдят от “Интърсепт”.

“Амнести Интернешънъл”, “Хюмън Райтс Уоч”, “Репортери без граници” и над 20 други правозащитни организации подписаха отворено писмо до “Гугъл”, в което призовават да се оттеглят от проекта за китайската търсачка.

Единственият коментар от страна на технологичния гигант по темата беше публикуван преди дни: “Работата ни в развиването на търсачка е чисто проучвателна. Нямаме намерение да пускаме подобен продукт в Китай”.

Снимка: Reuters

Натиск над служителите

“Интерсепт” цитират най-малко три независими източника от “Гугъл”, според които компанията упражнява натиск върху служителите, запознати с разработката на “Драгънфлай”.

“Според тях отделът по човешки ресурси изпратил официални имейли до запознатите служители, в които ги карат да изтрият всичката информация за “Драгънфлай” от работните си компютри”, посочва редакторът на “Интерсепт” Райън Галагър.

Това обаче не попречи на над 1400 служители на компанията да се подпишат в отворено писмо до ръководството й, в което определят “Драгънфлай” като “инструмент, нарушаващ базовите принципи на международното право и човешките права”.

“Към настоящия момент нямаме достатъчно информация, за да можем да взимаме решения в работата ни, базирани на морал и етика. Фактът, че “Драгънфлай” е разработена в тайна и детайлите около нея бяха пазени в тайна доказва, че само моралът и етиката не са достатъчни. Призоваваме за по-голяма прозрачност при разработката на продуктите ни: служителите на “Гугъл” трябва да знаят върху какво работят”, пише в писмото.

Компанията все още не е коментирала нито отвореното писмо, нито информацията, че упражнява натиск върху служителите си.