Антарктида е все по-близо до това да стане част от България. 1335 географски точки и местности на ледения континент носят български имена. Страната ни има право да ги именува така, защото наши изследователи активно изучават Южния полюс.

Някои от обектите с български имена са например базата „Свети Климент Охридски", която се намира на остров Ливингстън и близкия до нея Аспарухов връх, висок 760 м и кръстен на основателя на българската държава. Илиев ледник на остров Александър пък носи името на маестро Дико Илиев, създал мелодията на „Дунавското хоро”, а полуостров в североизточния край на остров Ливингстън носи името на морската ни столица Варна.

 

25-та българска експедиция продължава изследванията си на Южния полюс, където сега е лято. Тя ще приключи през март догодина, а през тези три месеца нашите учени имат важни задачи, като това да изследват геологията на Антарктида и как климатичните промени влияят върху природата там.

Нашите полярници имат ново постижение. Двамата известни български алпинисти Николай Петков и Дойчин Боянов успяха да изкачат за пръв път връх Свети Борис, който може да се окаже и най-високия връх на остров Ливингстън.

„Ние българите, може и да сме малка нация, но в Антарктида сме голяма нация и сме наравно с всички велики сили, които са там преди повече от 100 години”, споделя директорът на Българския Антарктически институт проф. Христо Пимпирев.

В началото на 2017 г. до българската антарктическа база ще бъде издигнат паметник на кирилицата.

Вижте повече във видеото: