Изминалата 2020 г. ни донесе вероятно най-сериозното предизвикателство пред нашето поколение – глобалната пандемия от новия коронавирус SARS-CoV-2. Населението на планетата се изправи пред непозната до момента болест, която опустоши здравната система на много страни по света.

Човечеството разбра колко важни са малките неща – да посетиш кафене с приятели, да се видиш с близките си хора и семейство, да отидеш на кино или на екскурзия.

Пандемията от COVID-19 стигна и до България. Обръщаме поглед назад към една предизвикателна в здравно отношение година, която се надяваме да не изживеем отново. 

В началото на година редица европейски държави започнаха да откриват първите случаи на коронавируса извън Китай.

На 8 март първите случаи бяха регистрирани и у нас – жена от Габрово и мъж от Плевен дадоха първите положителни проби на непознатата болест в България:

Дни по-късно от Националния оперативен щаб обявиха извънредното положение в страната ни, както и първите строги карантинни мерки. Бяха затворени почти всички търговски обекти в страната, с изключение на хранителни вериги, аптеки и дрогерии:

Забраниха се масовите мероприятия, а училищата и детските ясли бяха разпуснати. Обществото беше посъветвано да не напуска домовете си и по възможност да работи от вкъщи:

Картините, които идваха от Европа на мегаполиси под карантина, както и данните за заболели в Италия, изплашиха голяма част от българските граждани и те стриктно спазваха правилата по време на първия локдаун:

Това даде резултат и постепенно ситуацията у нас се успокои – през май и юни случаите на COVID-19 намаляха и общество и бизнес си поеха глътка въздух:

Екипи на bTV Новините влязоха в няколко големи столични болници, за да покажат какво се случва отвътре. Операторът на bTV Добромир Иванов прекара повече от денонощие в защитен костюм, носейки маска, специален шлем и камера в отделенията на Александровска болница, в които се грижат за болни от COVID-19. Целта на филма „Дишай“ бе да покаже хората, на които вечер всички ръкопляскахме:

Материал на репортера на bTV Росен Цветков пък разкри как работят медиците в COVID-19 отделението на най-голямата спешна болница у нас – „Пирогов“. Той разказа за същността на заразата през погледа на пациентите:

В големия пик на пандемията с коронавируса, когато всички се страхувахме за здравето си и това на близките ни, когато не знаехме как ще продължи всичко това, тогава се появиха те – медиците от ВМА, за да ни вдъхнат кураж и да ни кажат, че „Всичко ще бъде наред!“. Тяхната снимка обиколи социалните мрежи и едва ли има някой в България, който да не я е виждал. Журналистът на bTV Кристина Газиева и операторът Явор Владимиров изкараха една смяна с лекарите в COVID зоната на ВМА, за да покажат лицата на тези лекари и разказват защо те не се отказват:

През лятото в световен мащаб започна да се говори и за медикаменти, които помагат в битката с новия коронавирус. Имена като хидроксихлорокин, дексаметазон и азитромицин станаха символ на надежда в пандемията. Започнаха да се появяват и първи данни за тестваните ваксини:

Лятото у нас донесе спокойствие, но само за да ни подготви за тежките есенни и зимни месеци на глобалната пандемия.

С началото на новата учебна година случаите на COVID-19 започнаха да растат експоненциално. Стана ясно, че вече се намираме в същинския разгар на пандемията. Най-високият брой новозаболели от коронавирус беше регистриран на 18 ноември – 4828 души:

Станахме свидетели и на първите случаи на хора, които не могат да стигнат до болнично заведение заради недостиг на легла за лечение:

Отново бяха въведени ограничителни мерки – децата бяха разпуснати от училище; ресторанти, барове и дискотеки затвориха врати, както и големите търговски центрове:

През ноември хора из цялата страна започнаха да се оплакват от недостиг на медикаменти. Лекарствата за разреждане на кръвта, които се използват и от родилки, изчезнаха от пазара. Антибиотиците, чиито имена вече бяха станали известни, също на места бяха изкупени:

През декември обаче надеждата за край на пандемията получи първия си физически облик – ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер“ и „Бионтех“:

За ЕС тя беше одобрена на 21 декември, а имунизационната кампания стартира в едновременно в (почти) цяла Европа на 27 декември:

Първи у нас бяха ваксинирани знакови за пандемията лица – здравният министър Костадин Ангелов, ген. Венцислав Мутафчийски и директорът на "Пирогов" Асен Балтов:

През цялата година ви разказвахме историите на лекари и пациенти - истории за тих героизъм и силна надежда:

Изпращаме годината с намаляващи случаи на новия коронавирус и повишаващи се бройки на медици на първа линия, пожелали да си поставят новата ваксина.

Приключваме 2020 г. с надежда за една по-добра 2021 г., в която ще излезем начело в борбата с коронавируса.

  • Спортната 2020-a: Mалко радостни мигове и много разочарования
  • Отборът на добрите през 2020 г. (ВИДЕО)
  • Равносметката 2020: Пандемията като шанс за промяна в света
  • Равносметката 2020: Сблъсъци, записи и един плаж
  • Равносметката 2020: Любопитното през годината
  • Голмайсторка, шестият от фамилията и една... Светкавица (ВИДЕО)
  • 2020 г. в снимки през обектива на bTV (ГАЛЕРИЯ)
  • Спорт в разгара на пандемията: Маски, картонени фенове и тишина (ВИДЕО)
  • Григор и Лолита, Шарапова и годеникът и спокойната футболна любов (ВИДЕО)
  • За първи път от 4 години: Най-скъпият трансфер не надхвърля 100 млн. евро (ВИДЕО)