Имунизацията срещу COVID-19 у нас навлиза в своя втори ден. Ваксини вече са поставени на медици от първата линия в още девет града. 

Снимка: btvnovinite.bg

Над 1000 лекари и медицински сестри в цялата страна вече получиха първата доза защита срещу вируса. Масовата ваксинация у нас ще започне до два-три месеца, обявиха здравните власти. 

Снимка: btvnovinite.bg

Във Варна този понеделник 150 медици бяха ваксинирани срещу COVID-19. Процесът продължава и този вторник. В първата вълна ще бъдат обхванати общо около 500 здравни работници в града, което е ¼ от всички желаещи.

Ваксинацията започна също така и в останалите големи градове в Североизточна България. 83-годишният хирург проф. Енчо Калчев стана първият ваксиниран в Добрич.

Снимка: btvnovinite.bg

"Това може да спре тази "холера", тази напаст, която разби целия начин на живот на хората", смята проф. Калчев.

Професорът оперира пациенти вече 60 години в болниците в Добрич и Балчик. Медикът не поставя под съмнение ефекта от имунизацията и вярва в шанса за преборване на вируса.

"Като дете, имаше много осакатени деца от полиомиелита. Излезе ваксината, не съм виждал оттогава, вече 50-60 години такова заболяване", напомня Калчев.

Във Варна ваксинацията започна с първата линия - медиците от Спешната помощ. 2200 души или около 40% от всички здравни работници в областта засега са дали съгласие да бъдат ваксинирани.

"Около 30% от медиците го преболедуваха, ще останат за следващия етап", казва областният управител Стоян Пасев.

30 медици бяха ваксинирани и в Шумен. Предстои имунизацията на още 100. С полицейски ескорт ваксини този понеделник бяха разпределени и за Русенско и Врачанско. Първите дози там бяха поставени.

Снимка: btvnovinite.bg

Така вече в пет от общо шестте ваксинационни района в страната имунизацията на първата линия започна. Това са София, Пловдив, Бургас, Варна и Враца. В район Велико Търново препаратът беше доставен, но първите дози ще бъдат поставени този вторник, когато ще бъде продължена и имунизацията на медиците във Варна.

Ваксинирането започна по план и в Ямбол точно в 9 ч. сутринта в многопрофилната болница "Свети Пантелеймон". Четири отделения в лечебното заведение все още са затворени заради заразен персонал. Само за няколко часа над 50 от общо 100 заявили желание медици се ваксинираха.

Първата ваксина в Ямбол беше за д-р Валентин Вълчев - лекар от Спешно отделение и заместник-директор на болницата.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз не искам да карам подобни Коледи. Аз имам майка на 74 години, с която се чуваме по телефона и се виждаме веднъж в седмицата на двора, на два метра, с маски", казва д-р Вълчев.

Имаше и въпроси за ваксината, а екип на здравната инспекция проследи ваксинирането през целия ден. Дозите се съхраняват в хладилник на плюсова температура от 2 до 8 градуса, съобщи д-р Лиляна Генчева, директор на РЗИ-Ямбол.

Някои медици се обаждаха, притеснени дали ще успеят, а други излязоха от работа, за да се ваксинират.

Снимка: btvnovinite.bg

"Абсолютно никакви странични ефекти, не сме имали проблеми. Докато има желаещи да се имунизират, ние ще бъдем тук", казва д-р Лиляна Генчева, директор на РЗИ-Ямбол.

До момента над 55 медици са ваксинирани в Ямбол. Имунизацията този понеделник започна макар и по-скоро символично и в Благоевград, Хасково и Смолян. Ваксинацията на медици на първа линия ще продължи и този вторник.

  • Последни дози в "зелените коридори": На места в страната се поставят ваксини
  • Проф. Кантарджиев: Преболедувалите COVID-19 може да се ваксинират само с една доза
  • Увеличава се заетостта на COVID леглата в болниците
  • Ваксинационният сертификат: Ще стане ли условие за пътуване в ЕС?
  • Сблъсък за ваксините между социалистите и управляващите
  • В Бургас: Денонощна ваксинация до изчерпване на количествата
  • Ангелов за „АстраЗенека“: Правим си сметката без кръчмаря
  • Проверка в Спешната помощ в Благоевград по сигнал за неизплатени COVID възнаграждения
  • 1822 са новите случаи на коронавирус у нас
  • НСИ: По-ниски цени и алтернативни предложения от хотелиери, за да оцелеят в COVID кризата