„Ваксината е надежда. Тя ще ни избави от страховете ни. Загубих много близки хора, загубих брат си от коронавирус. Тази ваксина ще спести много болка и страдание“, каза първият ваксиниран в Хасковска област.

Съдебният лекар д-р Христо Еленски беше имунизиран в специално оборудван за целта кабинет в МБАЛ-Хасково.

Снимка: Мария Василева

„За 33 години опит в съдебната медицина не съм виждал толкова смърт за толкова кратко време. Последиците върху оцелелите след срещата с вируса са пагубни. Затова ваксината е единственият изход човечеството да се избави от болестта и от страха“, каза още Еленски.

Снимка: Мария Василева

Имунизационната кампания в Хасковско започна около 9 часа тази сутрин.

Изпълнителният директор на МБАЛ-Хасково Георги Гелов заяви, че персоналът на лечебното заведение е около 700 души, като от тях 150 са изявили желание да се ваксинират.

„Смятам, че тази бройка ще се увеличава, тъй като голяма част от персонала прекара добре инфекцията от коронавирус и в момента повечето от тях имат достатъчно антитела, които да не налагат имунизация. Но в бъдеще ще бъдат ваксинирани“, смята Гелов.

Той също засега няма да си постави ваксина, защото има антитела след преболедуван коронавирус.

В РЗИ-Хасково са изпратени 85 дози от ваксината на „Пфайзер“, които ще бъдат разпределени между четири лечебни заведения. Те ще бъдат взети от екипите по имунизация с хладилни чанти.

Д-р Станимира Тананова от местното РЗИ е категорична, че всички правила за съхранение са спазени. По думите й ваксините ще се разпределят по дози ден за ден, за да се гарантира тяхното използване.

Очаква се първият лекар, който ще получи ваксината срещу коронавируса, да бъде съдебният лекар в МБАЛ-Хасково – д-р Еленски.