Карантината за болни от коронавируса и техни контактни да отпадне, предложиха вчера от здравното министерство. Причината е ниското разпространение на инфекцията у нас.

След големите вълни от миналия май насам броят на заразените се задържа относително нисък. През последния месец те са средно по 100 нови случая на 24 часа.

През последното денононощие има 77 нови болни. Въпреки слабото разпространение 239 пациенти са в болница. Има и двама починали.

Как реагират лекари на идеята за отпадане на карантината и крие ли това риск?

Медиците казват болните са намалели, но коронавируса не е изчезнал. Според д-р Атанасов, отмяната на карантината по примера на други държави може да е рискова у нас.

„Когато имате защитено от тежко протичане население, може да се позволи някакво отпускане на мерките. В България продължаваме всеки ден да имаме смъртни случаи от тази инфекция. COVID-19 си остава по-опасен, защото може да отключи вторични усложнения. Поне за болните с доказана инфекция да си остане изискването 5-7 дни да си останат вкъщи“, коментира д-р Александър Атанасов.

Здравният министър обясни, че идеята за падане на карантината е дошла, след като Световната здравна организация обяви край на извънредното положение заради коронавируса.