Скок на заболелите от остри респираторни вируси за последната седмица. От здравното министерство препоръчват училищата и детските градини да засилят проверките за температура на входа.

В предпоследната седмица на септември заболелите са били малко над 30 на 10 хиляди души, а миналата седмица скокът е с почти 50% и те достигат до 43 на 10 хиляди души.

Освен сезонни вируси, има и много случаи на COVID-19, основно сред възрастните.

Заразата обаче остава скрита, защото тестовете не винаги засичат новите варианти, казват вирусолози.

И в столицата в кабинетите на поликлиниките има все повече болни. Разпространяват се всякакви вирусни инфекции, включително и COVID-19. 

Днес от столичната здравна инспекция са напомнили на училищни директори да следят за деца със симптоми. Родители разказаха, че са получили съобщения, че медицинските сестри ще проверяват температурата и гърлото на децата на влизане. На този етап противоепидемични мерки не се налагат, увериха здравните власти.

Но лекарите препоръчат - ако искаме да се предпазим, да слагаме маски поне пред лекарските кабинети или при симптоми на вирусно заболяване.

Драстичен скок на болните в детските кабинети с идването на есента.

Сред малките пациенти е и 3-годишният Мирослав, който се лекува от бронхиолит в Александровска болница.

"Детето ходи три дни на градина, след което се прибра със сополи и кашлица", каза майката на Мирослав - Елена Велинова.

Педиатърът проф. Гергана Петрова казва, че само до обяд през приемния кабинет са минали 10 деца.

"По-големите са деца с ниска температура - 37 и половина, мижави температури, болки по цялото тяло, докато по-малките са с висока температура, до 40 градуса. Имаме вече доказани грип, имаме и COVID", добави тя.

От грипа пациентите могат да се защитят с ваксина, напомнят лекарите. А помощ родителите да търсят, при затруднено дишане, продължителни висока температура или отпадналост.

"Родителите най-добре си познават децата, и когато кажат - това не е моето дете, тогава е хубаво да потърсят лекар", добави Петрова.

Майката на Мирослав призовава - болните деца да не посещават градина, училище или площадки.

Освен сезонни вируси, има и много случаи на COVID-19, основно сред възрастните. Заразата обаче остава скрита, защото тестовете не винаги засичат новите варианти, казват вирусолози.

"Смята се, че до 50% от случаите могат да с фалшиво отрицателни при изследване с антигенен тест. Така че тези случаи ще попаднат в графата на респираторни заболявания с неизяснен произход. Има риновируси, има аденовирус и единични случаи на RSV", каза проф. Ива Христова.

Пик на COVID се очаква през ноември, а на грипа - след декември.