Кризата в здравната система се разраства с увеличаващият се брой хоспитализирани. Само от началото на този месец те са се увеличили повече от два пъти - от малко над 2600 до повече от 5300 днес.

Днес здравният министър увери - системата ни разполага с 46 хиляди легла за активно лечение. Според премиера - базата е огромна, но приоритетно трябва да се хоспитализират болни с придружаващи заболявания, при които заразата протича по-тежко.

Според здравния министър няма недостиг и на медикаменти. Създадена е логистика за осигуряване на болниците. Но по аптеките някои лекарства още липсват - разказват хората, които най-много се нуждаят - сред тях и бременните.

Първата на Надя Петкова е неуспешна - губи детето в деветия месец. След загубата сама взима решението да се изследва. И така разбира, че страда от тромбофилия - заболяване, при което повишеното съсирване на кръвта може доведе до спонтанен аборт.

В момента отново е бременна и е на терапия за разреждане на кръвта.

„Тези инжекции наистина са ми необходими. Защото без тях е застрашен животът и на плода, и на майката. Аз не бих рискувала да имам още едно мъртво раждане. Това не се преживявава“, споделя Надя Петкова.

Лекарството нискомолекулярен хепарин обаче е в повишено търсене и заради приложението му при болни с COVID-19.

„Мой познат търси за баща му, който трябва да си бие след операция и нямаше - в нито една аптека не се намираше“, казва Надя.

Аптеките, в които нискомолекулярен хепарин все пак има, са инструктирани да го отпускат единствено на бременни, показа наша проверка.

Фармацевти обаче припомнят: и други големи групи от пациенти имат нужда от тях и ги търсят всекидневно.

„Всички постоперативни пациенти, след сърдечни операции, след смяна на стави... те задължително го ползват. И към текущия момент налични количества за тях нямаме“, каза Антон Вълев, магистър-фармацевт.

Според здравното министерство има редовни доставки на тези лекарства, които са за покриване на нуждите и на тези пациенти.

От министерството казаха, че до дни се очаква доставка от над 360 хиляди дози нискомолекулярен хепарин.

„Въпреки повишената потребност - нямаме на национални ниво на НМХ и миорелаксанти. В момента сме създали организация за внос на допълнителни количества от тези препарати“, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той отново призова да не се презапасяваме с лекарства. На този фон - проект на ГЕРБ предлага  по време на извънредна епидемична ситуация здравният министър да има право да забранява износа на медикаменти. Идеята днес подкрепиха и от Българския лекарски съюз.

Премиерът Борисов пък беше  категоричен - правителството ще осигури всички ваксини, които Европейската комисия предлага. И заръча на министър Ангелов да изготви план за ваксиниране.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!