Здравният министър Кирил Ананиев е предложил на Министерския съвет да внесем от Китай препаратите хидроксихлорохин сулфат и азитромицин. Медикаментите вече се прилагат у нас при лечението на COVID-19, а поръчката ще е за над 600 хил. долара. 

"Успяхме да прегледаме емпиричните данни, защото първите протоколи са емпирични. Ние се опитахме да ги поставим на научна основа, доколкото това е възможно, така че те съвпадат с медикаментите, които държавата е успяла да осигури", каза фармакологът проф. Георги Момеков.

Международният опит също потвърждава, че двете лекарства се използват в различни комбинации при лечението на заболяването. Лечение с хидроксихлорохин, заедно с антибиотик, се използва и във Франция. Лекари от страната съобщават, че състоянието на пациенти значително и бързо се е подобрява с тази терапия. 

В понеделник излезе официално предупреждение на Френската агенция за лекарствата, че смъртта на поне трима души е възможно да е свързана с употребата на хлорохин. Те припомня, че е крайно опасно самолечението с това лекарство и препоръчват употребата му само в условията на строг болничен контрол.  

Премиерът Бойко Борисов отбеляза по-рано на брифинг с Оперативния щаб и Медицинския съвет, че най-тежките седмици предстоят.

Министър-председателят обеща, че ако в 3 поредни дни броят на заразените с коронавирус намалява, веднага ще свали рестриктивните мерки.

Днес ще бъдат преведени бонуси от по 1000 лева на 1700 души - медицински персонал в 34 лечебни заведения, които са на първа линия в борбата с COVID- 19.

Снимка: btvnovinite.bg

За няколко часа починалите от коронавируса у нас станаха 12.

Двата нови смъртни случая у нас са на мъже - в Стара Загора и в „Пирогов“.

Новозаболелите за последното денонощие са 28. Сред тях е и още един лекар.

От всички 477 заразени 20 са на изкуствено дишане. Излекуваните са вече 30.

Починалият в Стара Загора 81-годишен пациент е диабетик. Той е хоспитализиран на 25 март заради високите нива на кръвна захар. Мъжът е имал и бронхопневмония. Засега не се съобщава дали жертвата на вируса в „Пирогов“ е имал съпътстващи заболявания.

Днес от Оперативния щаб съобщиха за още симптоми, които наблюдават сред пациентите с коронавирус. А именно - 45% от болните имат силен задух.

На петия ден от заболяването се развива пневмония голям процент от пациентите имат силно главоболие. Наблюдава се и запушване на носа. Сред медиците заразата се увеличава.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 519 6 140 1 090
Света 6 282 351 23 101 374 232 2 854 425
Заразени* Нови Починали
България 2 519 6 140
Света 6 282 351 23 101 374 232
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer