Има единодушие за мерките срещу COVID-19 между експертите от Националния оперативен щаб и Медицинският експертен съвет, а удължаването им е наложително, както се видя и в други европейски страни, заяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерски съвет.

„Няма спор между Медицинският експертен съвет и Националният оперативния щаб и те могат да седят на една маса, както виждате“, допълни Борисов по време на пресконференцията, на която присъстваха експерти и от двете структури.

„Почти всички държави удължиха извънредните положения до април или средата на май, затова предложихме и ние по-дълъг срок. Ако Мутафчийски три дни подред каже, че болните намаляват, тогава рязко ще издърпаме мерките назад и ще въведен по-охлабени. Световната практика е, че изолацията трябва да продължи, и затова го правим. По тази точка нямаме никакъв спор с професорското тяло и неговия дух, всички сме на едно мнение“, заяви министър-председателят.

„Не само че не можем да разхлабваме мерките, все по-тежко ще става в следващите три седмици“, прогнозира Борисов, който каза, че е наясно за умората на хората от извънредното положение, но трябва да се положат усилия.

„В момента колкото и да не им се седи на хората вкъщи, колкото и да губи икономиката, тези три седмици са критични. Да се мобилизираме, ще отидем на по-леки мерки като свършат тези три седмици", каза премиерът.

Единодушие цари между експертния съвет и щаба и по въпроса за бързите тестове, обяви премиерът.

„PCR е най-надежден. А когато се казва „няма ресурс“, не става въпрос, че нямаме пари, просто в света няма тестове“, уточни Борисов, който напомни, че са поръчани 1 милион теста чрез ЕК, а що се отнася до бързите комплекти, такива ще бъдат ползвани, когато всички учени в Европа са съгласни, че има такива, които са надеждни.

„Мангъров да спре с дезинформацията“

Премиерът изрази своето недоволство от поведението на един от членовете на Медицинския експертен съвет - доц. Атанас Мангъров, който обвини в дезинформация на хората.

„При цялото ми уважение към проф. Мангъров, не може да говорят някакви неща и да подлъгват хората, да създава дезинформация и да говори невъзможни неща. Не може да се говори, че това било някакъв грип“, заяви Борисов.

„Независимо, че Мангъров е в Медицинския съвет, кажете му, че изобщо не съм съгласен с това, което говори, за да демобилизира хората. Той говори това, което хората искат да чуят. Било някакъв си обикновен грип, който обикновено взимал жертви по всяко време“, продължи премиерът.

„Поеми ангажимент с името си и титлата си и кажи: „Ето тези ще умрат! И ги посочи!“ Тогава ще има смисъл да кажеш: „Аз съм професор“. Посочи пет хиляди души, да ги хвърлим да умрат и това е“, заяви видимо гневен министър-председателят.

„3,50 лева за цигари може, а за маските - не може"

Премиерът взе отношение и по дебата за задължителното носене на маски от всички на открити и закрити обществени места.

В Австрия тази мярка бе обявена от канцлера Курц и никой не възрази, заяви Борисов, а тук се атакува.

„Два дни спорихме за маски, обвиниха ме, че силово съм налагал маски, а ние ги помолихме да носят, за да се пазят", заяви премиерът.

След като бе отбелязано, че в Алпийската република маските се осигуряват от държавата и се предлагат на входа на всеки магазин, Борисов заяви, че не знаел, че трябва държавата да ги купува, но, ако трябва, ще бъдат купени.

„3,50 лева за цигари могат да дадат, а за маска - не може", каза Борисов.

„Възложил съм да се произведат два милиона маски, не е проблем в парите. Колкото препоръчат професорите, толкова ще купим, но да са надеждни“, допълни премиерът.

Великден с богослужения въпреки мерките

Въпреки строгите мерки, премиерът не смята, че трябва да се отменят богослуженията за Великден.

Той коментира, че в Гърция са ги отменили, защото гърците не били толкова религиозни, колкото българите.

  • 236 нови случая на COVID-19 в България
  • 316 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Цялата страна е в зелена зона по заболеваемост от COVID-19
  • 100 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 293 са новите случаи на коронавирус у нас
  • 96 нови случая на COVID-19 у нас
  • 239 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 262 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Новите случаи на коронавирус у нас са 275
  • 457 са новите случаи на COVID-19 у нас

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!