Има единодушие за мерките срещу COVID-19 между експертите от Националния оперативен щаб и Медицинският експертен съвет, а удължаването им е наложително, както се видя и в други европейски страни, заяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерски съвет.

„Няма спор между Медицинският експертен съвет и Националният оперативния щаб и те могат да седят на една маса, както виждате“, допълни Борисов по време на пресконференцията, на която присъстваха експерти и от двете структури.

„Почти всички държави удължиха извънредните положения до април или средата на май, затова предложихме и ние по-дълъг срок. Ако Мутафчийски три дни подред каже, че болните намаляват, тогава рязко ще издърпаме мерките назад и ще въведен по-охлабени. Световната практика е, че изолацията трябва да продължи, и затова го правим. По тази точка нямаме никакъв спор с професорското тяло и неговия дух, всички сме на едно мнение“, заяви министър-председателят.

„Не само че не можем да разхлабваме мерките, все по-тежко ще става в следващите три седмици“, прогнозира Борисов, който каза, че е наясно за умората на хората от извънредното положение, но трябва да се положат усилия.

„В момента колкото и да не им се седи на хората вкъщи, колкото и да губи икономиката, тези три седмици са критични. Да се мобилизираме, ще отидем на по-леки мерки като свършат тези три седмици", каза премиерът.

Единодушие цари между експертния съвет и щаба и по въпроса за бързите тестове, обяви премиерът.

„PCR е най-надежден. А когато се казва „няма ресурс“, не става въпрос, че нямаме пари, просто в света няма тестове“, уточни Борисов, който напомни, че са поръчани 1 милион теста чрез ЕК, а що се отнася до бързите комплекти, такива ще бъдат ползвани, когато всички учени в Европа са съгласни, че има такива, които са надеждни.

„Мангъров да спре с дезинформацията“

Премиерът изрази своето недоволство от поведението на един от членовете на Медицинския експертен съвет - доц. Атанас Мангъров, който обвини в дезинформация на хората.

„При цялото ми уважение към проф. Мангъров, не може да говорят някакви неща и да подлъгват хората, да създава дезинформация и да говори невъзможни неща. Не може да се говори, че това било някакъв грип“, заяви Борисов.

„Независимо, че Мангъров е в Медицинския съвет, кажете му, че изобщо не съм съгласен с това, което говори, за да демобилизира хората. Той говори това, което хората искат да чуят. Било някакъв си обикновен грип, който обикновено взимал жертви по всяко време“, продължи премиерът.

„Поеми ангажимент с името си и титлата си и кажи: „Ето тези ще умрат! И ги посочи!“ Тогава ще има смисъл да кажеш: „Аз съм професор“. Посочи пет хиляди души, да ги хвърлим да умрат и това е“, заяви видимо гневен министър-председателят.

„3,50 лева за цигари може, а за маските - не може"

Премиерът взе отношение и по дебата за задължителното носене на маски от всички на открити и закрити обществени места.

В Австрия тази мярка бе обявена от канцлера Курц и никой не възрази, заяви Борисов, а тук се атакува.

„Два дни спорихме за маски, обвиниха ме, че силово съм налагал маски, а ние ги помолихме да носят, за да се пазят", заяви премиерът.

След като бе отбелязано, че в Алпийската република маските се осигуряват от държавата и се предлагат на входа на всеки магазин, Борисов заяви, че не знаел, че трябва държавата да ги купува, но, ако трябва, ще бъдат купени.

„3,50 лева за цигари могат да дадат, а за маска - не може", каза Борисов.

„Възложил съм да се произведат два милиона маски, не е проблем в парите. Колкото препоръчат професорите, толкова ще купим, но да са надеждни“, допълни премиерът.

Великден с богослужения въпреки мерките

Въпреки строгите мерки, премиерът не смята, че трябва да се отменят богослуженията за Великден.

Той коментира, че в Гърция са ги отменили, защото гърците не били толкова религиозни, колкото българите.

 • Две училища са затворени за дезинфекция заради случаи на COVID-19
 • COVID-19 в детска градина: Заради заразен учител 21 деца са под карантина в Смолян
 • Препоръчителна 14-дневна карантина за българите във Финландия
 • Проф. Кантарджиев: Не смятам да се стигне до затваряне на училища
 • Болницата в Гоце Делчев търси лекари след смъртта на д-р Милан Първанов
 • 44 нови случая на COVID-19 у нас
 • Коронавирус в детска градина в Монтана
 • 86 нови случая на COVID-19 у нас
 • Четири паралелки в столично училище са под карантина заради учител с COVID-19
 • 189 нови случаи на COVID-19 за последното денонощие у нас
 • Хематолог: Кръвната плазма е най-ефективна, ако се прелива от първия до третия ден
 • Започна тестване на учениците, контактували със заразените с COVID-19 учители в София
 • 174 са новите случаи на коронавирус у нас
 • Заразени учители с коронавирус в столично училище
 • Цяла паралелка в училище в Русе е под карантина заради ученик с COVID-19
 • Гърция удължи мерките по границите си до 30 септември
 • 155 нови случая на COVID-19 у нас
 • Готови ли са навсякъде за учебна година с мерки срещу COVID-19 (ОБЗОР)
 • На училище с цветя и маски: 15 септември в сянката на COVID-19 (ОБЗОР)
 • Преди първия звънец: Нови правила и мерки срещу COVID-19 в училище (ОБЗОР)