Комплексен документ, който най-просто може да се нарече наръчник, ще помага на медиците в страната във всяка една сфера на здравеопазването в борбата с COVID-19. Документът беше представен от експертния Медицински съвет към правителството тази сутрин по време на извънреден брифинг в МС. Докладът е от 400 страници. 

Медицинският експертен съвет подкрепя предприетите до този момент от праивтелството месрки, заяви неговият председател проф. Коста Костов.

„Нашият продукт трябва да се превърне в много важно ръководство. Без да казвам, че сме изключителни, но мисля, че в нашия продукт има нещо уникално. Колегите от другите страни създадоха препоръки, които могат да се прочетат за десет минути, и са много ясни и целенасочени. Ние пък решихме, че трябва да създадем нещо различно, и че на всяка стъпка от техния продукт можем да дадем наши стъпки. Затова нашият продукт надгражда останалите", заяви проф. Коста Костов. 

Изготвеният документ обхваща всички потенциално възможни ситуации, пред които могат да бъдат изправени медиците ни в настоящата обстановка.

„Документът включва резюме, анализ на обстановката, поведение в доболничната помощ, практика към различните групи хора, които могат да попаднат там – здрави индивиди, индивиди с други медицински проблеми и индивиди със съмнение за респираторна инфекция“, поясни пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Той уточни, че са включени също поведение в различните отделения – респираторни болести, сърдечно-съдови заболявания, неврологични проблеми, психиатрични проблеми, неонатология, акушер-гинекология и т.н.

„Тук е опростено всичко, за да може колегите максимално бързо и ефективно да се ориентират в ситуацията“, коментира Симидчиев.

Той даде пример как може да възникне следен казус – ако психично болен пациент постъпва за сърдечно лечение, но има и съмнения за наличието на коронавирус.

„Съществено предимство е, че това е жив документ. Той е съставен от експертни части, които са свързани помежду си. Ако една част се промени, както се променя ситуацията постоянно, ние сменяме само тази част, а останалите остават свързани“, допълни Симидчиев. По този начин медиците ще имат постоянно актуална информация без забавяне.

Целият документ е предназначен само за медицински лица, като той е дълъг 400 страници, но е лесен за ориентиране, подчертаха от Медицинския съвет.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 433 6 130 862
Света 5 520 730 26 275 347 014 2 313 189
Заразени* Нови Починали
България 2 433 6 130
Света 5 520 730 26 275 347 014
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer