Драстични мерки срещу коронавируса у нас. Нови ограничения и тотални забрани влизат в сила от петък, обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Снимка: bTV

Предложението на здравния министър е извънредната епидемична обстановка да се удължи с 4 месеца. Затварят се за присъствени занятия училища, университети, детски гради и ясли.

Снимка: bTV

Спират всякакъв вид спортни мероприятия.

Преустановява се работата на заведения за хранене, нехранителни магазини и търговски комплекси.

Снимка: bTV

Затварят се детските градини и яслите. Училищата и университетите минават в режим на онлайн обучение. Затварят се всички магазини и големи търговски обекти - с изключение на хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите и банките.

Снимка: bTV

Спират работа заведенията и кафенетата в страната. Ще е разрешено те да предлагат само храна по домовете. Затварят се още нощните заведения и клубовете. Няма да работят фитнесите, спират и спортните мероприятия.

Забраняват се екскурзиите и тържествата.

Извънредната епидемична обстановка се удължава с 4 месеца до март догодина. Засега не е ясно колко време ще са в сила извънредните мерки. Ще се преценява всяка седмица докога ще останат в сила ограниченията.

Новите мерки ще бъдат предложени за обсъждане в Министерския съвет и ще важат поне три седмици.

„Не може да си позволим да губим животите на хората. Сега е времето, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг. Аз няма да бъда министърът, който ще предаде усилията на медиците. Разумът и сърцето ми ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки“, заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Предложенията вече са обсъдени с премиера, а според него каквото и да предприемe държавата, трябва да е внимателно.

“Аз го изкарах тежко и още не мога де се възстановя, още усещам, че съм тежко засегнат. От една страна имаме болниците, медицинския персонал, който изнемогва, който прави геройства, от другата страна имаме обществено мнение, което счита, че това ще мине или минава лесно. С нито една мярка не трябва да прекалим, с нито една мярка не трябва да тревожим хората, защото обездвижването, стоенето вкъщи чисто на психиката им влияе. И трябва да може да обясним тези, които са здрави, защо пак трябва да спазват, защото са преносители”, каза премиерът.

Засега КПП-та и забрана за пътуване между градовете няма да има.

„Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете се. Време е да се обединим отново в името на живота. Дори да мислим различно, дори и да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да направим това усилие, за да запазим нашите сънародници. Защото само живите и здравите хора могат да вдигнат една държава, в каквато и криза да е“, заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Държавата ще направи всичко възможно да овладее ситуацията, но първите резултати може да се очакват след поне две седмици.

Снимка: Ладислав Цветков

„Заболеваемостта у нас се е увеличила със 102,7% на седмична база, вече има три области с по над 1000 болни на 100 000 жители – Габрово, Кюстендил и София-град“, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Директорите на големите болници обясниха, че натискът върху здравната система е огромен.

Снимка: Ладислав Цветков

„Изключително натоварено е, над 2000 медици са заразени“, заяви директорът на „Пирогов“ Асен Балтов.

„На първа линия имаме всякакви колеги, включително психиатри, нашите лекари повече от месец не са се прибирали“, заяви шефът на Александровска болница Борис Богов.

Снимка: Ладислав Цветков

„Голям интерес предизвика повторното заразяване на 4 колеги в интервал между 5 и 8 месеца, двама с леки и двама с тежки симптоми“, каза ген. Венцислав Мутафчийски.

Проверките на здравните власти и МВР са установи драстични нарушения в столичните заведения през уикенда.

Инспектори и полицаи са влезли в 24 заведения, 8 от тях са санкционирани, на някои са връчени и предписания за затваряне.