Затваряне на училища, търговски обекти, забрана на екскурзиите и тържествата са част от сериозните мерки, които здравният министър Костадин Ангелов предлага на правителството.

Предложената начална дата за рестрикциите е 27 ноември – този петък.

Ако бъдат приети, те ще включват затваряне на всички нехранителни магазини, включително тези в моловете. Ще работят само аптеки, дрогерии, банки, пощи, застрахователи, доставчици на платежни услуги. Затварят и всички кафенета, ресторанти, заведения за бързо хранене, барове, игрални зали и дискотеки. Ще се изпълняват само поръчки за вкъщи.

Спират се и спортните прояви, а всички ученици и студенти ще останат по домовете си за занятия в онлайн форма.

Забраняват се частните тържества, вътрешните и външните екскурзии, но няма да има ограничения на обществения транспорт. Здравният министър подчерта, че КПП-та няма да се появяват на изходите на българските градове. По думите му мярката се е доказала като неефективна при дифузно разпространение. „Не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим“, подчерта Ангелов.

Целта е мерките да останат до празниците и да последва облекчаване за Коледа. Здравният министър обясни, че първите резултати могат да дойдат в рамките на 8 дни, но категорично ще може да се види ефектът след 21.

„Дори да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да направим това усилие, за да запазим хиляди наши сънародници. Само живи и здрави хора могат да вдигнат една държава. Няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи“, заяви още Ангелов.

Колко тежка е ситуацията

В началото на брифинга главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директорите на водещите болници у нас изнесоха данни за развитието на епидемичната обстановка.

Снимка: Ладислав Цветков

Заболеваемостта у нас се е увеличила със 102,7% на седмична база, вече има три области с по над 1000 болни на 100 000 жители – Габрово, Кюстендил и София-град.

5950 пациенти са в болници със средно тежка и тежка форма на COVID-19, 408 души са в реанимации. Над 2000 медици в момента са болни. Беше отправен и апел към петокурсници от медицинските специалности и към стажант-лекарите да помагат в COVID отделенията като доброволци.