Засечени са първите положителни проби за коронавирус у нас. Това стана ясно по време на извънреден брифинг в Министерски съвет късно вечерта в събота.

Проф. Тодор Кантарджиев припомни, че е започнало изследване на всички тежко болни пациенти с белодорбни усложнения за наличие на коронавирус и така се е стигнало до положителни проби - при два от трите възможни теста. Ще се правят още тестове през следващите часове.

Става дума за пациент от Плевен на 27 г. и пациентка от Габрово на 75 г. По думите на Кантарджиев състоянието на двамата се подобрява.

Утре около 10:00 ще е окончателно ясно дали наистина говорим за коронавирус. Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски обясни, че продължават проверките на резултатите, но на този етап лицата с положителни проби се считат за заразени.

Издирени са 18-20 души, които са били в контакт с тях в болниците, както и членовете на семействата им, заяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Инфекциозните отделения в двете болници са под карантина. Пациентите няма да бъдат местени в София.

Кунчев отбеляза, че пациентите нямат стандартния профил на заразените. "Губи ни се нулевият пациент", призна ген. Мутафчийски.

Инструкциите към населението

Началникът на ВМА подчерта, че остават препоръките към населението - при най-малко съмнение за влошено здравословно състояние или след пътуване в рискова дестинация да прилагат т.нар домашна карантина; да поддържат добра лична хигиена, на публични места да спазват дистанция от поне метър и половина от другите граждани и да избягват препълнените транспортни средства.

"Когато става въпрос за профила на такива евентуални пациенти - това са пациенти, които имат грипоподобна симптоматика, които са пътували в рискови дестинации или са били в контакт с известни заразени с коронавирус или са посетили болнично заведение, в което се лекуват болни с коронавирус", обясни генералът.

Той подчерта, че няма нужда от допълнително запасяване с продукти и медикаменти от страна на населението.

Коронавирус?

В края на 2019 г. Китай докладва на Световната здравна организация за пневмония с неизвестен причинител. Този причинител е идентифициран на 7 януари като нов щам на коронавирус.

СЗО обяви коронавируса за глобална заплаха на 30 януари. Изчислено е, че 17% от регистрираните случаи са сериозни, а 3% са критични.

И докато се смяташе, че най-голямата заплаха за разпространение са идващите от Китай, само преди дни вирусът започна да се разпространява със сериозни темпове и в Италия, от там - и в цяла Европа.

Заразата е по-рискова за възрастни, страдащи от хронични заболявания. В по-големия процент от случаите симптомите са леки и гриподобони - болки в мускулите и ставите, температура, кашлица. При наличие на хрема, например, най-вероятно не става въпрос за коронавирус.

В момента все още се експериментира с различни терапии за лечението на COVID-19. Няколко фармацевтични компании работят по създаването на ваксина. Но такава ще достигне до хората най-рано в края на годината.

  • Опашки на „зелените коридори“ за COVID ваксини и този уикенд (ОБЗОР)
  • „Пирогов“ намалява цената на PCR тестовете
  • Нови 506 случая на COVID-19 у нас
  • „Зелените коридори“ в столицата се увеличават
  • Над 1 милион поставени ваксини у нас
  • Стефан Янев: Мотото на служебния кабинет ще е почтеност, прозрачност и професионализъм
  • Проф. Огнян Кунчев: Случаите на COVID-19 спадат заради сезона
  • 877 нови случая на COVID-19 у нас
  • Кунчев: Децата над 6 г. ще могат също да бъдат ваксинирани до 2-3 месеца
  • 241 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие