Ваксината, разработена съвместно от американската компания "Пфайзер" (Pfizer) и германската "Бионтех" (BioNTech), е показала 90% ефикасност в рамките на третата фаза от клиничните й изпитания, съобщиха световните агенции.

Нейното действие е било измерено, като е бил сравнен броят на инфектираните с COVID-19, които са били ваксинирани с препарата, в сравнение с контролна група, получила плацебо.

Това е междинен анализ. Тестовете отразяват резултатите от 94 инфектирани в проучване, което обхваща около 44 000 души в САЩ и пет други държави.

Ваксината се състои от две дози, като втората се поставя три седмици след първата. Защитата се появява седем дни след втората доза, сочат анализите. Експертите се надяват, че ваксината ще изгражда имунитет за поне една година.

Към момента около 12 ваксини са в последния, трети етап на клинични тествания, като четири от тях са в Съединените щати. Това обаче е първата ваксина с конкретни обещаващи резултати.

Компанията ще поиска спешно одобрение за употреба и ще се стреми да произведе около 50 млн. броя до края на годината и около 1,2 млрд. до края на 2021 г.

Производителите ще трябва да се справят с логистични проблеми, тъй като ваксината изисква съхранение при температури под 80 градуса по Целзий.

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън нарече „повод за надежда" новината, че ваксината за COVID-19 е 90% ефективна, но предупреди за дълга битка, която тепърва предстои.

"Поздравявам брилянтните жени и мъже, които помогнаха за този пробив и които ни дадоха такъв повод за надежда. В същото време е важно да се разбере, че до края на битката срещу COVID-19 все още има месеци", каза Байдън в изявление.

Малко по-рано американският президент Доналд Тръмп приветства "страхотната новина".

Новините за ваксината идват на фона на над 50 млн. заразени с коронавирус в целия свят.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!