Пореден ден с тревожно висок брой заразени и починали пациенти с коронавирус. На този фон - солидарността между българите също расте. Все повече оздравели даряват кръвна плазма.

4390 са новите случаи. Направените тестове -  малко над 11 хиляди. В болница вече са почти 4200 души. Починалите за последното денонощие са 80, а излекуваните - 516.

Сигналите за липса на лекарства в аптечната мрежа събра на спешна среща здравния министър и представители на фармацевтичния сектор.

И двете страни апелираха хората да не се презапасяват и да не се самолекуват, защото от една страна това може да е опасно, а от друга - води до дефицит на продукти, от които някой друг реално се нуждае.

Слава е сред жените, които трябва да приемат лекарство за разреждане на кръвта. То се предписва и на бременни, за да запазят плода си. Продуктът се използва при COVID пациенти и все по-трудно се намира в аптеките.

"Свекър ми и свекърва ми вчера тръгнаха за Турция, за да могат да ми купят оттам" , обясни Слава Василева.

След среща с представители на фармацевтичния сектор, здравният министър уточни, че лекарството може да се прилага на COVID пациенти, но в болнични условия.

За да няма проблем с наличността му за бременни - търговците на едро ще снабдят определени аптеки с още количества.

"Бременните жени, които имат изписан такъв медикамент, трябва да отидат в аптеката с рецепта и с документ, който да удостоверява генетичното изследване направено в лабораторията", обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването.

Хората се презапасяват и с антибиотици, което е нелогично и може да е опасно, обясняват фармацевти и апелират лекарите да не лекуват по телефона, а да издават рецепти, защото иначе са поставени в ситуация да избират дали да нарушат закона и да отпуснат лекарството, или да върнат пациента.

"Аз не изключвам вероятността в някои аптеки, обвързани с търговци на едро и други подобни, да продават всичко. В крайна сметка се стига до недостиг", заяви магистър-фармацевтът Антон Вълев.

"Колеги ни съобщават и аз съм виждала рецепти с по 7 опаковки азитромицин, лекарят всъщност е предписал за цялото семейство, без значение дали има COVID или не, всякакви случаи получаваме като сигнали", съобщи проф. Асена Сербезова от  Българския фармацевтичен съюз.

Междувременно, премиерът Бойко Борисов разпореди при нужда, за транспорт  да се ползват и правителствените хеликоптери.

"Правителствените хеликоптери, двата плюс другите два, за всяко място, на което трябва да се излети, да се ползват летателните средства, да се праща на минутата, за един човек, за един ще лети, не искам да се чува, че за някой не сме се погрижили, не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло", каза премиерът Бойко Борисов.

До пълно затваряне на държавата няма да се стигне, увери и днес властта.

И още нещо важно по темата с лекарствата - фармацевтите апелират лекарите да не изписват лекарствата с техните търговски имена, за да може, ако на конкретна фирма е изчерпано, да могат да отпуснат същото, но на друга фирма.

Фармацевтите съветват да не следваме рецепти, които са публикувани в социалните мрежи - това е опасно, някои от тези, които циркулират в мрежите, са с фрапиращи грешки.