Мерките на правителството, взети заради пандемията през последните месеци, са изключително правилни.

Това констатира премиерът Бойко Борисов, позовавайки се на заключенията от доклада на мисията на Международния валутен фонд в България.

Министър-председателят добави, че това показва, че правителството е на верен път. Борисов коментира доклада преди началото на правителственото заседание, което се проведе онлайн. 

Премиерът добави, че в доклада на Фонда се препоръчват още повече средства да се дават за образование, като кабинетът вече е взел мерки и през следващата година в тази сфера ще се инвестират допълнително още 700 млн. лв. 

„Така сме управлявали ние, на жаргон казвах - „мазнинка да има за тежките времена“, посочи премиерът и цитира, че според МВФ политиките на правителството са били подходящо насочени към подпомагане на здравната система, физическите лица и фирмите.

„Сиреч – не фалирахме държавата“, каза Борисов.

„Необходимо е всеки ден да се опровергават лъжи и манипулации, които целят да плашат хората и да създават усещане за катастрофа. Затова аз винаги вярвам на международните и финансови икономически институции“, коментира той. 

По думите му МВФ не очаква рязко увеличение на безработицата у нас. Борисов заяви, че според експертите фискалният дефицит ще бъде по-нисък от планирания, а салдото би следвало да остане на излишък.

Премиерът призова министрите да продължават със социално-икономически мерки, които са в полза на бизнеса и гражданите. 

„Важно е да има и мерки за фискална консолидация в средносрочен план, когато пандемията е зад гърба ни и когато икономическото възстановяване е силно“, посочи премиерът пред членовете на кабинета.                                                                   

Министър-председателят коментира, че от МВФ са отбелязали, че страната ни е направила още една крачка за интеграцията си с партньорите от Европейския съюз, като се присъедини към Валутния механизъм II и Банковия съюз.